Mart Laar: ministeeriumi arvutused pole täpsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu liidri Mart Laari sõnul pole rahandusministeeriumi hinnangud nende valimisprogrammi maksumusele täpsed, sest on lisatud asju, mida erakond lubanud pole ja samuti on mõni muudatus valesti arvestatud ning konkurentide lubadused üldse arvestamata jäetud.

Laari sõnul on  IRLi põhilubadused on emapension (19 mln) ja tasuta kõrgharidus (40 mln eurot) ning kui majanduskasv ja koalitsioonipartner võimaldavad, viiakse ellu ka teised programmis toodud ideed.

Laari väitel oleks rahandusministeerium võinud enne oma arvutuste esitamist erakondadega suhelda, mis taganuks täpsema arvutuse, sest näiteks IRLi lubaduste alla on märgitud elektriaktsiisi alandamine, mida IRLi valimisprogrammis ei leidu.

IRLi juht tõstis ka esile, et kahekordselt on üle hinnatud tasuta kõrghariduse sisseseadmiseks vajaminev ressurss ja rahandusministeeriumi arvestus seab kahtluse alla haridusministeeriumi põhjalikud arvutused. Laari sõnul on vahe vähemalt 190 miljonit eurot.

«Meie mudeli järgi tasuta kõrghariduse arvestused on tehtud haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase juhtimisel ja kulud sisaldavad nii kulu haridusele kui õppetoetusele,» ütles Laar. «Rahandusministeeriumi väitel aga maksaks tasuta kõrgharidus tulevikus kaks korda rohkem, kui maksavad kõik tänastel tasulistel kohtadel õppijad avalikes ülikoolides.»

Laar toonitas ka, et haldusreformi puhul pole rahandusministeerium arvestanud kokkuhoidu, mis ületab kordades tehnilised ettevalmistuskulud.

Lisaks pole lesepensioniks ette nähtud täiendavaid kulusid, sest see idee pakuti välja aruteluks.

«Siin pole ette näinud täiendavaid kulusid, vaid ümberjagamist olemasolevate vahendite piires – seega ei pea siin kulusid arvestama,» ütles Laar.

Nii töökindlustuse kui ka lasteaedade temaatikas tõstis Laar esile erinevuse Reformierakonnaga, kus ministeerium kasutas erinevaid numbreid ja jõudis Reformierakonnale soodsama tulemuseni.

«Suurimaks probleemiks rahandusministeeriumi hinnangus on aga see, et suurt osa Reformierakonna valimislubadustest pole ministeerium mingitel põhjustel arvestanud, samas kui teiste erakondade juures on samade lubaduste maksumused prognoosi sisse arvestatud,» toonitas Laar.

Tema sõnul on näiteks puudu arvutused tasuta õigusabi laiendamiseks, laste keeleõppelaagrite taassuurendamise, soome-ugri rahvaste toetusprogrammi suurendamise, igale saarele sadama loomise, saatkondade rajamise, Tallinna muusikakeskkooli ja Saaremaa silla ehituse, Ugala renoveerimise ja veel paljude lubaduste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles