Nestor: rahandusministeeriumi arvutustes on teatud «poliitiline koefitsient»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor
Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatilu Erakonna liikme Eiki Nestori sõnul ei soovi ta erakondade valmislubadusi arvutanud ametnikuga pahandada, kuid nentis, et teatud «poliitiline koefitsient» rahandusministeeriumi hinnangutes siiski kajastub.

Nestori sõnul pole sotside ja rahandusministeeriumi arvutustes suuri erinevusi, kui tegemist on väiksemate kululiikidega. Ka toiduainete ja kultuuriürituste piletite käibemaksumäära alandamisel, mis oli sotside üks kulukaim lubadus, said mõlemad sisuliselt sama tulemuse.

Täiesti erinev on Nestori sõnul aga ilmselt olnud lähtekoht tulumaksu muudatuste mõjudel, sest need vahed ei saa olla nii suured. Tema hinnangul ei saa siin olla muud järeldust, kui oluliselt erinev hinnang maksukäitumise asjus.

«Meie järeldame, et juriidiliste isikute tulumaksustamise korra muudatus toob riigikassasse tulu,» sõnas Nestor. «Rahandusministeerium jõudis järeldusele, et laekumine hoopis väheneb.»

Nestori hinnangul peaks arvutajad ühe laua taha istuma ja seisukohad omavahel selgeks tegema, sest mõned aastad tagasi olla ministeeriumi seisukoht olnud vastupidine.

«Mul puudub igasugune soov pahandada arvutusi teinud ametnikega, aga teatud «poliitiline koefitsient» nendes hinnangutes siiski kajastub,» nentis Nestor.

Ta tõstis esile, et Reformierakonna lubadused, mis on valimislubadustes kirjas lisaga «võimaluste avanemisel» kuluks kirja ilmselt ei lähe. See aga tähendab, et nende valimislubaduste tabeli kulu pool on oluliselt lühem kui konkureerivatel erakondadel.

«Seda võib tabelites lausa sentimeetrites mõõta, kuigi eeldan, et nende valmisprogramm on sama mahukas kui teistel,» sõnas Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles