Vastloodud sihtkapital toetab piimanduse arengut

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Esmaspäeval loodud Eesti piimatootjate sihtkapital hakkab rahastama teadus- ja koolitusprojekte, mis toetavad Eesti piimatootjate arengut ja konkurentsivõimet nii kodu- kui ka välisturul.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus selgitas, et Maxima esindajad tulid nende juurde sooviga toetada Eesti piimatootjaid. Selleks plaanisid nad hakata koguma raha „Joon Eesti piima!” kirjaga märkide ja külmkapimagnetite müügiga.

„Arutelu käigus leidsime, et kui nad jagaksid märkide tulu üksikute piimatootjate vahel, siis 600–700 piimatootja vahel jaotades tuleks ehk kümme eurot kätte, see ei aitaks kedagi,” rääkis Sõrmus. „Nii otsustasimegi anda kogutud tulu fondi, mis toetab piimanduse konkurentsivõime parandamisele suunatud projekte.”

Sihtkapital loodi maaülikooli Joosep Tootsi Fondi juurde ja Maximas märkide müügist saadud tulu annetataksegi sihtkapitali esimeseks seemneks.

„Oktoobri keskpaigast on kõigil meie ostjatel olnud võimalus soetada piimatootjate toetuseks „Joon Eesti piima!” külmkapimagneteid ja rinnamärke ning esimese kahe nädalaga on kogunenud juba üle 6000 euro,” ütles Maxima Eesti ostudirektor Kristina Mustonen. „Magnetite ja märkide müügist saadud tulu annetame sihtkapitalile stipendiumide ja toetuste väljaandmiseks.”

Maxima jätkab sihtkapitali tarbeks raha kogumist, kuid sihtkapitalile võivad annetuse teha ja kaasa lüüa kõik huvilised.

Sõrmus selgitas, et sihtkapitali abil on plaanis rahastada Eesti piimatootjate arengut soodustavaid teadus- ja arendusprojekte ning kohalike piimatootjate ja maaülikooli koostööd. „Toetatavad projektid peaksid aitama Eesti piimatootjate konkurentsivõimet tugevdada,” rõhutas ta.

Sihtkapitali kogunenud raha kasutamiseks kuulutatakse välja avalik konkurss ning stipendiumidele ja toetustele saavad kandideerida kõik Maaülikooli instituudid, teadlased ja üliõpilased, aga ka teised juriidilised ja füüsilised isikud.

Millised projektid toetust saavad, otsustab Joosep Tootsi Fondi nõukogu kinnitatud komisjon, millesse kuuluvad põllumajandus-kaubanduskoja, maaülikooli ja Joosep Tootsi Fondi esindajad.

Piima sihtkapitali loomise kokkulepe kirjutati alla esmaspäeval Tallinnas Tammsaare pargis, kus toimunud üritusel tõmmati joon alla üleriigilistele piimatalgutele, mille eesmärk oli väärtustada kodumaist piimatootmist ja toetada Eesti piimatootjaid.

Sel puhul pakkusid linnarahvale värsket piima Kaja Piirfeldt Remmelgamaa talust Anijalt, Siim Riisenberg Kehtna Mõisa Osaühingust ning Ly Kivikas Kärdi farmist Kaismalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles