PÖFFi arvustus. Kes on süüdi, et kodulaen maksmata?

Eva Kübar
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kodulävel».
«Kodulävel». Foto: Kaader filmist

Kodulaenu ja selle tagasimaksmisega on ilmselt suurem osa meist kokku puutunud. «Vaat mina tahaksin, et seda teemat kommenteeriks mõni majandusanalüütik, näiteks Peeter Koppel!» hüüatas üks ERRi ajakirjanik pressiseansilt väljudes entusiastlikult.

Hispaania režissööri Eduard Cortési kaheteistkümnes pikk film «Kodulävel» («Cerca de tu casa») kütab kahtlemata kirgi. Lugu tõukub Hispaania raskest majanduskriisist ning kõneleb ühe perekonna näitel sellest, kuidas alates 2008. aastast on tõstetud tänavale 500 000 inimest, kes ei suutnud oma kodulaenu tasuda. Teatavasti sooritas mitu väljatõstetut ka enesetapu.

Parempoolsed, kes toituvad poliitilistest intriigidest, ütleksid muidugi, et mis sa siis võtad nii palju laenu, kui pärast tagasi maksta ei suuda! Vasakpoolsema maailmavaate esindajad püüavad ilmselt näha ka seda, mis peitub väljatõstetute probleemide taga.

Linateose tugevaim osa on kahtlemata näitlejad. Oma filmidebüüdi Sonia rollis teeb 33-aastane Sílvia Pérez Cruz, üks tänapäeva tuntumaid Hispaania lauljaid. Ühtlasi on ta ka ainus, kelle muusikalisi episoode linateoses hea kuulata on. Ülejäänud võiksid küll laulmata jätta. Rääkimata sellest, et sisuliselt ei anna need naivistlikke tekstidega muusikalised ekskursid keset heal tasemel teostatud draamafilmile küll midagi juurde. Pigem on tegu pikale venivate pausidega, mille ajal telefoni näppida.

Nauditava rolli teeb ka Ivan Massagué Sonia mehe Dani rollis – veidi luuserihõnguline, kuid intelligentne ja romantiline mees, kes ärikunstist paremini valdab ilmselt inimsuhete peenmatemaatikat. Härdust tekitav on vaadata, kuidas ta oma lapsega tegeleb ning talle lihtsalt ja mänguliselt maailmaasju selgitab.

Nagu Hispaaniale kohale, hoiab kogu perekonda koos tugev ja sõltumatu, kuid oma jääkuningannalikkuses siiski sisemiselt habras madre Mercedes (Adriana Ozores). Nii et kui nüüd ilmtingimata oleks vaja leida süüdlane kogu perekonda tabanud majanduskriisile, siis psühholoogilises plaanis oleks domineeriv ja tugeva kontrollivajadusega Mercedes kahtlemata arvestatav kandidaat.

18. novembril Tallinnas ja 21. novembril Tartus

PÕHIVÕISTLUSKAVA

«Kodulävel»

Režissöör Eduard Cortés

Hispaania

4/5

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles