The Economist tunnustab eestlaste kaitsevalmidust (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis teeninud Ameerika sõdurid tänavusel vabariigi aastapäeva paraadil Tallinnas.
Eestis teeninud Ameerika sõdurid tänavusel vabariigi aastapäeva paraadil Tallinnas. Foto: Raigo Pajula / AFP / Scanpix

Briti uudiskirja The Economist vastses numbris kirjutatakse muuseas ka sellest, kuidas kaitseliitlane Bärbel Salumäe päev pärast abikaasa sünnipäeva tähistamist kell kuus hommikul tõuseb ja Tallinna lähedale laskmisharjutustele suundub.

«Oma lastele ütlen, et see on mu hobi,» tsiteerib Economist Salumäed. «Ma ei saa neile öelda, et ma pean harjutama, sest võib-olla on tulekul sõda.»

Kaitseliitlase näidet kasutab ajakiri selleks, et iseloomustada hirme, mis 2004. aastal NATOga liitunud Balti riikides pärast Krimmi anneksiooni taas on tekkinud. «See on elav tõendus, et ajalugu ei lõpe kunagi,» ütleb Economisti veergudelt Jüri Luik. «Me peame taas selgitama, kes me oleme.»

The Economist meenutab Donald Trumpi valimiskampaania ajal öeldud sõnu, et NATO on iganenud ja tema lähikonda kuuluva Newt Gingrichi sõnu selle kohta, et Eesti on Peterburi eeslinn. Tunnistab aga samas, et Trumpi tegelikud vaated on teadmata, sest pärast võitu rõhutas ta telefonivestluses NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga alliansi kestvat olulisust. Ka lahkuv president Barack Obama on öelnud, et Trump peab kinni Ameerika kaitselubadustest.

«Me peame tagama, et Trump ja tema administratsioon teavad, et Eesti on olnud liitlane,» tsiteeritakse ka kaitseväe juhatajat kindralleitnant Riho Terrast.

Briti ajakiri meenutab ka seda, et Eesti on omalt poolt käitunud kohusetundlikult – saatnud sõdureid Iraaki ja Afganistani ning üks vaid viiest NATO liikmest, kes täidab kohustust kulutada kaitsele kaks protsenti SKTst. «Me peame tagama, et Trump ja tema administratsioon teavad, et Eesti on olnud liitlane,» tsiteeritakse ka kaitseväe juhatajat kindralleitnant Riho Terrast.

Nagu The Economist märgib, ei jäta eestlased siiski midagi juhuse hooleks. Kaitseliitu näiteks kuulub juba üle 24 500 inimese.

«Parim võit on võit lahinguta,» sõnab seal Kaitseliidu juht brigaadikindral Meelis Kiili. «Parim kaitse on hästi ettevalmistatud kodanikkond.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles