Iraagis ja Süürias on paari aastaga tapetud 50 000 pühasõdalast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid patrullivad Iraagis ISISelt tagasivallutatud Bartilas.
USA sõdurid patrullivad Iraagis ISISelt tagasivallutatud Bartilas. Foto: Ahmed Jalil / EPA/Scanpix

Iraagis ja Süürias on USA juhitud koalitsiooni poolt alates 2014. aasta lõpust tapetud vähemalt 50 000 äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalast, teatas neljapäeval Ühendriikide kõrge sõjaväeametnik.

"Sünge statistika ei ole minu rida, aga selline arv peab vaenlasele kahtlematult mõju avaldama. Ja see 50 000 on konservatiivne hinnang," ütles tundmatuks jääda soovinud ametnik uudisteagentuurile AFP.

USA juhitud liitlased on teinud Islamiriigi vastu 16 000 õhulööki, millest kaks kolmest Iraagis ja ülejäänud Süürias. Koalitsioon on ühtlasi toetanud valitsusvägesid relvade ja väljaõppega.

Liitlaste andmetel on lahingutes surma saanud 173 tsiviilisikut, kuid kriitikute hinnangul on see arv palju suurem.

USA juhitud rahvusvaheline koalitsioon ning Iraagi valitsus- ja paramilitaarväed alustasid pealetungi Mosuli hõivamiseks oktoobris. Mosul on Iraagi suuruselt teine linn ja IS-i viimane suurem tugipunkt riigis.

Koalitsiooni eestkõneleja kolonel John Dorrian ütles neljapäeval, et olukord on endiselt ohtlik, kuid IS on tasapisi murdumas.

"Nad ei kavatse vaikselt kaduda, kuid nad kaovad," märkis Dorrian.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles