Mikseri sõnul pikendab EL ülemkogu Vene-vastaseid sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usinski lähedal asuv naftapuurimisplatvorm. Kehtestatud majandussanktsioonidega piiratakse muu hulgas Venemaa juurdepääsu teatavatele tundlikele tehnoloogiatele ja teenustele, mida saab kasutada naftauuringute ja -tootmise eesmärgil.
Usinski lähedal asuv naftapuurimisplatvorm. Kehtestatud majandussanktsioonidega piiratakse muu hulgas Venemaa juurdepääsu teatavatele tundlikele tehnoloogiatele ja teenustele, mida saab kasutada naftauuringute ja -tootmise eesmärgil. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriigid on Venemaa suhtes jätkuvalt kriitilised ja ilmselt pikendavad riikide liidrid neljapäeval Brüsselis toimuval ülemkogul Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone, ütles välisminister Sven Mikser.

«Osa sanktsioonidest tulevad pikendamisele juba neljapäeval toimuval Euroopa Liidu ülemkogul. Ja seal ma ei prognoosi küll mitte mingisuguseid keerulisi debatte,» ütles Mikser teisipäeval antud pressikonverentsil. «Ootame ülemkogu ära, aga tundub, et see otsus saab olema kiire ja konsensuslik,» lisas välisminister.

Hetkel on [suhtumine Venemaasse] kriitiline ja mitte üksnes selle pärast, mida Venemaa teeb Ukrainas, aga ka selle pärast, mida ta teeb Süürias, märkis Mikser.

«Tulevikus tuleb kindlasti teha pidevat tööd selle nimel, et selgitada, mille tõttu sanktsioonid on kehtestatud, milliste kriteeriumide täitmisega nad on seotud. Ja Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamine või nende sanktsioonide ümbervaatamine saab ikkagi toimuda juhul, kui Venemaa endale võetud kohustused on täitnud - see on Eesti kindel seisukoht,» rääkis välisminister Mikser.

«Teadaolevalt ka on olemas ka vastassuunaline surve ja lobby. Meie asi on töötada kõigi enda käsutuses olevate võimalustega, et saavutada see, et need sanktsioonid kestaksid nii kaua, kui Venemaa on asunud taas rahvusvahelise õiguse ja normide järgimise teele. Hetkel paraku küll peab ütlema, et julgustavaid märke, et Venemaa kavatseb seda teha, paraku ei ole,» lisas Mikser.

Teisipäeval teatasid ka Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande, et neljapäeval kogunev Euroopa Ülemkogu peaks kiitma heaks Vene-vastase sanktsioonide pikendamise.

EL-i sanktsioonid, mis kehtestati 2014. aasta juulis pärast lennufirma Malaysia Airlines reisilennuki allatulistamist Ida-Ukraina kohal, on suunatud Vene energeetika-, kaitse- ja finantssektori vastu. Praegused sanktsioonid on jõus järgmise aasta 31. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles