Suur au: Selänne ja Kurri valiti NHLi kõigi aegade 100 parima mängija hulka

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendid omavahel: Teemu Selänne ja Jari Kurri.
Legendid omavahel: Teemu Selänne ja Jari Kurri. Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Jäähokiliiga NHL tähistab tänavu 100. tegutsemisaasta täitumist ja sel puhul valiti välja liiga ajaloo sada paremat mängijat. Nimekirjas leidus koht ka kahele soomlasele.

Väljavalitute hulka jõudsid aastaid koos Wayne Gretzkyga Edmonton Oilersis hiilanud Jari Kurri, kes võitis Stanley karika viiel korral, ning Teemu Selänne, kelle auhinnakapis on üks Stanley karika võit.

Valiku langetasid meeskondade tippjuhid, tunnustatud ajakirjanikud ja endised mängijad. Esimesed 33 nime, kes tegid NHLis ilma aastatel 1917-66, öeldi välja juba esimesel jaanuaril, nüüd aga lisandus neile 67 nime meeste seast, kes on liigas mänginud viimase poole sajandi jooksul või mängivad veel praegugi.

Selänne ja Kurri saavutus on seda hinnatavam, et eurooplasi saja hulgas üleliia palju pole. Sinna mahtusid veel näiteks neli rootslast – ründetäht Mats Sundin, kaks korda Stanley karika võitnud Peter Forsberg, neljakordne võitja Nicklas Lidström ning liiga üks esimesi eurooplastest tähti, kaitsja Börje Salming.

Venelasi on nimekirjas samuti neli. Nendeks on «Vene rakett» Pavel Bure, Stanley karika kahekordne võitja Pavel Datsjuk, punktide ja söötude poolest liiga ajaloo edukaim venelane Sergei Fjodorov ning tänaseks juba üle 1000 punkti kogunud ja kolm korda hooaja parimaks mängijaks valitud Aleksandr Ovetškin.

Tšehhe mahtus nimekirja kaks – ainsa väravavahina kahel korral liiga kõige väärtuslikumale mängijale antava Harti karika võitnud Dominik «Dominaator» Hašek ja NHLi kõigi aegade punktitabelis teisel kohal olev Jaromir Jagr. Slovakkiat esindab aga 1980. aastal koos vennaga läände põgenenud Peter Štastny, kes oli 1980ndatel aastatel Wayne Gretzky järel liiga paremuselt teine punktitooja. Kokku pääses seega 100 parema hulka vaid 13 eurooplast.

Vaata kogu nimekirja NHLi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles