Vilepuhuja Stepanova selgitas, miks Venemaa nii pea dopingust puhtaks ei saa

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Stepanova.
Julia Stepanova. Foto: SCANPIX

Kolme aasta eest Venemaa dopinguprobleemide peale tähelepanu juhtinud kergejõustiklane Julia Stepanova ei usu, et Venemaal suure dopinguprobleemi valguses muudatusi tehakse.

«Raske uskuda, et midagi muutub, sest probleemi lahendamiseks on vaja muuta mentaliteeti,» lausus Stepanova, kes võistles nädalavahetusel Bostoni sisevõistlusel 800 meetri jooksus. «Paljud Venemaa treenerid olid eelnevalt ka ise sportlased. Neid treeniti Nõukogude Liidu süsteemis. Seetõttu on neil raske uskuda, et olemas on ka teine viis,» jätkas Stepanova, kes on ka ise dopingut tarvitanud.

Stepanova elab koos abikaasa Vitaliga USAs. Pärast Venemaa sportlastele kehtestatud sanktsioone on ta saanud mitmeid tapmisähvardusi. «USAs tunnen end turvaliselt, sest olen füüsiliselt Venemaast väga kaugel. Arvasin, et Venemaal suhtumine meisse muutub. Lootsin, et inimesed mõistavad, et tahan aidata sporti ning sportlasi, kuid kahjuks nii ei läinud.»

«Venemaa sportlased tervitavad mind, kuid tean, et tipptegijate seas mind põlatakse. Näen seda vahepeal nende silmist,» jätkas Stepanova, kes lõpetas Bostonis võistluse viimase kohaga, saades kirja ajaks 2.05,14. «Kui jooksin Venemaal, siis kõik arvasid, et ilma dopinguta pole sportida võimalik. Tahan tõestada vastupidist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles