Tillerson: Washingtoni koostööd Moskvaga dikteerivad USA huvid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson täna Bonnis.
USA välisminister Rex Tillerson täna Bonnis. Foto: Reuters/ScanPix

Washington teeb Moskvaga koostööd vaid juhul, kui see on USA huvides, ütles täna Ühendriikide välisminister Rex Tillerson pärast kohtumist Vene välisministriga.

«Ühendriigid kaaluvad Venemaaga koos töötamist siis, kui leiame valdkondi praktiliseks koostööks, mis on kasulikud Ameerika rahvale,» ütles Tillerson pärast esimest kohtumist oma ametivenna Sergei Lavroviga.

«Seal, kus me ei näe silmast silma, seisavad Ühendriigid Ameerika ja selle liitlaste huvide ja väärtuste eest,» ütles Tillerson G20 välisministrite kohtumise kõrvalt.

Tillerson ärgitas Venemaad täitma Minski relvarahuleppes võetud kohustusi. «Ajal, mil me otsime uut ühispinda, ootame, et Venemaa austab Minski lepetes võetud kohustusi ning töötab Ukraina vägivalla deseskaleerimise nimel,» ütles ta.

Venemaa sekkumine Ukrainas ja otsus 2014. aastal annekteerida Ukrainale kuuluv Krimmi poolsaar on viinud lääne suhted Moskvaga suurimasse madalseisu pärast külma sõda.

Lavrov ütles enne kohtumist, et neil on Tillersoniga arutada hulgaliselt küsimusi ning kohtumisel arutatakse ja pannakse paika meie eelseisva töö parameetrid.

USA kaitseminister James Mattis ütles täna NATO kaitseministrite kohtumise kõrvalt, et USA pole valmis sõjaliseks koostööks Venemaaga, kuid Washington jätkab ühispinna otsinguid poliitilisi kanaleid pidi.

USA peatas sõjavägedevahelised kontaktid Venemaaga pärast seda, kui Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare.

Samas kohtuvad täna Aserbaidžaanis USA staabiülemate ühendkomitee juht kindral Joe Dunford ja tema Vene ametivend kindral Valeri Gerassimov. Tegemist on kahe riigi kõrgete sõjaväelaste esimese kohtumisega pärast president Donald Trumpi ametissevannutamist 20. jaanuaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles