Brown: maailm vajab uut Bretton Woodsi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia valitsusjuhi Gordon Browni hinnangul peaksid maailma riigijuhid finantskriisist välja tulemiseks leidma üksmeele uue Bretton Woodsi süsteemi loomise osas.


«Mõnikord on inimestel vaja kriisi, et leppida kokku selles, mis on niigi ilmne ja mida oleks pidanud tegema juba aastaid tagasi,» ütles Brown ja kutsus riigijuhte üles looma uut finantssüsteemi struktuuri, vahendas AFP.

Bretton Woods oli rahandussüsteem, mis sidus maailma riikide valuutad USA dollariga, mis omakorda seoti kullaga. Vahetuskursid olid rangelt kindlaks määratud, näiteks üks unts kulda võrdus 35 dollariga ja teisi kursse sai muuta ainult üksmeelse otsusega.

Selline fikseeritud, kuid reguleeritav monetaarsüsteem kehtis kuni 1973. aastani, mil tühistati kullastandard ja mindi üle kõikuvate kursside süsteemile.

Bretton Woodsi ajal loodi ka Maailmapank ja Rahvusvaheline valuutafond IMF, mis andis lühiajalisi stabiliseerimislaene majanduselu turgutamiseks ja piirasid spekulatiivsid valuutavoogusid.

Kahe maailmasõja vahelisel ajal tehti katses kehtestada kulla vahetusstandard, kuid devalveerimistega kaasnes Suure Depressioon.

Suurbritannia valitsus teatas täna ka 37 miljardi naela suuruse lisakapitali andmises riigi suurimatele pankadele, mille hulgas on HBOS, Lloyds TSB, ja Royal Bank of Scotland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles