Kakaokaupmehed valmis Aafrika jonnipunnile maksu maksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakaooad
Kakaooad Foto: AP / Scanpix

Mõned kakaokaupmehed valmistuvad maksma makse, mis kujutaksid endast päästerõngast Elevandiluurannikul mullu novembris valimised kaotanud endisele presidendile Laurent Gbagbole, kes keeldub võimult taandumast.

Neid on vallanud mure, et Gbagbo võib konfiskeerida 1,3 miljardi dollari väärtuses kakaoube, kui nad märtsi lõpuks vastavalt jonnaka (eks)presidendi korraldustele ekspordimakse ära ei maksa.

Elevandiluurannik on maailma juhtiv kakaotootja, mis annab ligi 40 protsenti globaalsest toodangust.

Jaanuaris lõpetasid hulgifirmad kakao eksportimise, jättes Gbagbo valitsuse ilma ekspordimaksude laekumistest – pärast seda, kui presidendivalimiste rahvusvaheliselt tunnustatud võitja Alassane Ouattara kakaole ekspordikeelu peale pani. Lisaks sellele kehtestas omapoolsed sanktsioonid ka Euroopa.

Hongkongis baseeruva hulgifirma Noble Groupi tegevjuht Ricardo Leiman ütles aga, et kui valitsusohjad 31. märtsil ikka veel Gbagbo käes on, maksab nende firma ekspordimaksud ära.

«Kui kohalik valitsus, mis on võimul, käsib meil makse maksta, siis me maksame makse,» ütles Leiman Financial Timesile.

Hiljem selgitas Noble Group, et firma tegutseb lähtuvalt juristide antust nõuannetest.

Leimani lausutud sõnad tekitasid kakaokauplejate ringis suurt segadust. Teised firmad kinnitasid, et nemad makse maksta ei kavatse, tuues põhjenduseks omavahelise kirjutamata kokkuleppe, et Gbagbo vastu tuleb tekitata ühisrinne.

«Meie ei maksa. Kindlasti mitte,» ütles ühe Euroopa firma tegevjuht.

Kuid üks teine tegevjuht ütles, et kuigi neil praegu maksmise plaane pole, tuleb olukord «ümber hinnata», kui ubade konfiskeerimise ähvardus 31. märtsil õhku jääb. «Võib-olla ei jää inimestel muud üle,» ütles ta.

«Ohus» on umbes 400 000 tonni kakaoubasid. Praeguste hindade juures on see ubademägi väärt 1,3 miljardit dollarit.

Ekspordimaksud on 22 protsenti, see tähendaks Gbagbo valitsusele ligi 300 miljonit dollarit maksuraha.

Diplomaadid usuvad, et tal läheb iga kuu vaja ligikaudu 150 miljonit dollarit, et oma sõjaväelaste ja riigiteenistujate lojaalsust säilitada.

Elevandiluurannikul on luku taga kõikide juhtivate kakaokauplejate varusid.

Ülalmainitud kakaodilemma taustaks on Elevandiluurannikul tekkimas olukord, kus Gbagbo haare nõrgeneb, vägivald aga ägeneb.

Möödunud nädalavahetusel surmas raketirünnak Abidjani Ouattara-meelse linnaosa turul vähemalt 30 inimest.

Viimase kahe nädalaga on kakaohinnad 33 aasta rekordkõrgustest langema hakanud, kuna investorid eeldavad, et Elevandiluuranniku kakaovarud leiavad tee riigist välja.

Maaklerite sõnutsi ostvat suured firmad aga optsioone, et end hinnatõusu eest kaitsta – juhuks, kui varud arestitakse või hävitatakse.

Leiman ütles, et isegi kui Euroopa Liidu sanktsioonid takistaksid Noble’it ube lähitulevikus Elevandiluurannikult välja vedamast, «eksporditakse need oad ühel päeval ikkagi».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles