Saksa raport: kliimamuutus aitab terroristidel uusi liikmeid värvata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veepuudus Aafrikas
Veepuudus Aafrikas Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Saksamaa välisministeeriumi poolt tellitud raporti teatel toetab kliimamuutus terroristide tegevust ning aitab terroristlikel grupeeringutel nagu Islamiriik ja Boko Haram kergemini uusi liikmeid värvata.

Looduskatastroofid ning söögi ja vee vähesus on viinud selleni, et paljud nälja ja janu käes vaevlevad on nõus liituma äärmusrühmitustega, kuna nende silmis on see ainus pääse- ja ellujäämistee, edastab Guardian.

Berliinis tegutseva mõttekoja Adelphi, kes on nüüdse Saksa välisministeeriumi poolt tellitud raporti taga, teatel annab kliima muutumine ja eluks vajaliku puudumine terroristidele võimaluse tsiviilelanikkonda oma kontrolli all hoida.

Veepuudus Aafrikas
Veepuudus Aafrikas Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

«Terroristid on enda valdusse haaranud paljud loodusressursid, eelkõige vee, kasutades neid ressursse tsiviilelanike vastase relvana,» selgitas selle raporti üks autoritest Lukas Rüttinger.

Ta lisas, et mida vähem ressursse on, seda enam on võimu nendel, kelle kontrolli all need on. See kehtib eriti agraarpiirkondades, kus inimesed sõltuvad väga palju loodusressurssidest ja maast. 

«Kliimamuutus mõjutab vee saadavust, kuid võib kahandada haritava maa suurust aladel, kus toimub kõrbestumine, muutes sealsed elanikud väga haavatavaks. Seda kasutavad ära terroristlikud grupeeringud, mis näevad näljas ja janus inimestest oma ridade täiendamise võimalust,» lisas sakslane.

Adelphi raporti kohaselt on kliimamuutus aidanud terroriste näiteks Kesk-Aafrikas Tšaadi järve piirkonnas, kus terrorirühmitus Boko Haram kasutab ära valitsuste poliitilist nõrkust, majanduskriise ja veepuudust.

Boko Harami liikmed
Boko Harami liikmed Foto: -/AFP/Scanpix

«Kirde-Nigeeria, mis asub Tšaadi järve ääres, elanikest 71,5 protsenti elab äärmises vaesuses ja 50 protsenti on näljas. Selle tõttu nähakse Boko Haramis seal päästjat,» tõdetaks raportis.

Süürias kestab juba kuuendat aastat kodusõda ning seal on kanda kinnitanud äärmusrühmitus Islamiriik, mis on kasu saanud sealsest põuast.

Islamiriik on Süüria kuivadel aladel saanud vee ja tammide üle kontrolli, kasutades seda loodusressurssi kohalike elanike kontrolli all hoidmiseks  ja vaenlase kahjustamiseks.

Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: Uncredited/AP/Scanpix

«2015. aastal sai Islamiriik enda kätte Ramadi tammi, mis võimaldas neil kergemini rünnata allvoolu asunud Süüria režiimivägesid. Islamiriik pani Raqqas veele väga kõrge maksu, saades veest rahalist tulu,» tõdetakse raportis.

Süürlased veejärjekorras
Süürlased veejärjekorras Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Afganistanis, kus pikka aega käis sõda ning kus seni on üsna ebastabiilne poliitiline olukord, sajab vähe vihma ja ka seal on vesi «relva» eest.

Seal peavad vee ja karjamaade eest eest võitlust mitmed nomaadide ja põllumeeste rühmitused, kuid ka terrorirakukesed.

Rüttiger selgitas, et kliimamuutus üksinda ei ole terrorismi põhjuseks, kuid loob keskkonna, kus terrorism saab õitseda.

USA kunagine asekaitseminister Sherri Goodman sõnas sel kuul, et kliimamuutus ja kuivus mõjutab eelkõige ebastabiilseid piirkondi, kuid see ulatub ka globaalsele tasandile.

«Kliimamuutus on ohu mitmekordistaja, tekitades pingeid juurde ja andes hoogu juba olemasolevatele konfliktidele,» teatas Goodman.

Organisatsioon Global Military Advisory Council on Climat Change hoiatas, et kliimamuutus ja veepuudus on näha juba praeguses massimigratsioonis, kuid see suureneb 21. sajandil veelgi, tuues kaasa uusi konflikte olemasolevate ressursside pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles