Past: koalitsiooni moodustajad pidanuks rääkima rahvaga

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Past
Aune Past Foto: Ander Ilp

Kommunikatsioonikonsultandi Aune Pasti hinnagul pidanuks koalitsiooniläbirääkimiste osapooled kõneliste ajal rohkem suhtlema rahvaga, sest nii saanuks nad inimestelt enam mõistmist.

Pasti sõnul unustasid koalitsioonileppe loojad, et mõnes valdkonnas on nii, et hästi tehtud töö ei paista välja, mistõttu tuleb see töö nähtavaks teha.

«Tee hästi tööd ja räägi sellest hästi,» selgitas Past.

Tema sõnul oleks nii koalitsioonil kui ka valitsusel alustades enam rahva toetust, mõistmist ja andestamisvõimalusi, kui oleks kõneldud valimiste võitja – rahvaga.

Nii saanuks selgitada, kas läbirääkimistel tehti parimatest parimad valikud või valiti halvimatest parim või kas leppe loomisel loobuti koostöö nimel mõistlikest asjadest või tehakse, hambad ristis, iga hinna eest head nägu.

«Miks seda ei tehtud, on selge. Leppe loomine oli pingeline tegevus ja meil lobisemise eest palka ei maksta,» hindas ta. «Sel korral valiti hea töö ja sellest hästi rääkimiseks enam auru ei jätkunud.»

Pasti arvates peab nii koalitsioon kui ka valitsus nüüd lootma, et rahvas poliitika keerulistest praktikatest ise aru saab ja otsustada suudab. 

«Mulle tundub paraku, et keerulistest ja mittemõistetavates situatsioonides ning hinnates seda, mida ei mõisteta, lähtub inimene emotsioonidest, mitte ratsionaalsest arutlusest,» ütles Past.

Tema sõnul tuleks järgmisel korral leppe loomise ajal suhelda just enam nendega, kes oma ainsama hääle andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles