Opositsiooni katse Sesterit umbusaldada kukkus läbi (9)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogus kukkus täna läbi opositsiooni algatatud umbusaldusavaldus Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvale rahandusministrile Sven Sesterile.

Sesteri umbusaldamise poolt oli 42, selle vastu aga 52 riigikogu liiget.

Umbusaldusavalduse algatasid 45 Reformierakonna, Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna saadikut. Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles eelnõu üle andes, et rahandusminister, kes peab vastutama Eesti rahanduse eest ega saa olla ainult koalitsiooni käsutäitja, on asunud tooma valitsuse toel riigikokku eelnõusid, mis lähevad vastuollu tänaste seadustega ning mille tagajärjel hakkab riik elama võlgu. Samas on nii Eesti Panga president, presidendi majandusnõunik kui ka mitu ökonomisti öelnud, et eelarvetasakaalu ei tohi lõhkuda ja laenu ei tasu võtta.

Umbusaldusavalduse eelnõu seletuskirjas märgib opositsioon, et Sester on oma tegevusega nõrgestanud riigi rahanduse seisu ja kestlikkust ning Eesti majandusarengu väljavaateid. «Tal puuduvad põhimõtted, mis hoiaksid eelarvepoliitika vastutustundliku ja maksupoliitika ettearvatavana. Ta ei ole rahandusministrina seisnud valitsuses vastutustundliku eelarvepoliitika eest, vaid on tegelenud lõputu kulutamisvajaduse katteallikate tootmisega,» kirjutab opositsioon.

Samuti on Sesteri tegevus eelarvereeglite rikkumise võimaldamiseks pälvinud opositsiooni sõnul ekspertide üksmeelset kriitikat. «Vastutustundlike lahenduste otsimise asemel esitab rahandusminister rahandus- ja majanduspoliitiliselt küündimatuid ettepanekuid,» seisab eelnõu seletuskirjas, mille kohaselt on Sester algatanud kriisikogemusena kehtestatud struktuurse tasakaalu reegli tühistamise. «Vastupidi Eesti Panga ja eelarvenõukogu kriitikale, et see majanduskasvu kahjustab, õigustab ta seda majanduse elavdamisega.»

Majanduse konkurentsivõimet kahjustab Sester opositsiooni hinnangul eelarvestiimuli vale ajastuse ja nominaalsest struktuurseks muutmisega. «Uued maksud koormavad üle ettevõtjad ja sellega on rahandusminister ka ettevõtjate kriitika all. Isegi oma erakonna esimehe kriitika peale eelarve- ja maksupoliitika suhtes jätkab ta selle õigustamist,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Opositsiooni sõnul peab rahandusminister valitsuskabineti liikmena tagama Eesti rahandusliku jätkusuutlikkuse ja konkurentsivõimelise majanduskeskkonna, samas kui Sester ei tule seletuskirja kohaselt nende ülesannetega toime ja teda ei saa selles ametis usaldada.

Tavaliselt on valitsus palunud umbusaldusavaldust arutada ja hääletada samal päeval. Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel taotles valitsus ka täna eelnõu arutamist esimesel võimalusel.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21, avalduse läbiminekuks ehk ministri umbusaldamiseks aga vähemalt 51 häält. Opositsioonilisel Reformierakonnal on parlamendis 30, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ja EKRE-l seitse kohta.

Viimati oli umbusaldusavaldus parlamendis arutlusel mullu novembris, kui riigikogu avaldas 63 häälega umbusaldust toonasele peaministrile, tagasi astumast keeldunud Taavi Rõivasele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles