Uudelepp: Tarand sai profülaktika mõttes peksa

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Toomas Huik

Tagantvaates valimiste valvurite töö tulemuslikkust analüüsinud ühe valvuri Agu Uudelepa sõnul tegid nad veidike liiga kahel korral – alustuseks Kaarel Tarandile ja teine kord Keskerakonnale.

«Eks me aeg-ajalt tegime inimestele, kes kandideerisid, liiga ka,» rääkis valvurite tegevust kokku võtnud Uudelepp täna vabariigi valimiskomisjoni korraldatud ümarlaual.

«Kaarel Tarand sai meilt profülaktika mõttes peksa ja võttis ise seda hirmvalusalt, sest eks kui sa oled harjunud aastaid olema peksja ja ühel hetkel satud pekstavaks, siis see on üllatav ja imelik olukord.»

Samas märkis Uudelepp, et kas valimiste valvurite sekkumise tõttu või muul põhjusel lõpetas Tarand Sirbis juhtkirjade kirjutamise aktiivse valimiskampaania perioodiks ära.

«Tunnistan, oleks võinud oodata aktiivse valimiskampaania perioodi esimese numbrini, et vaadata, kas seal veel on Kaarel Tarand sees või mitte,» märkis Uudelepp.

2. veebruaril märkisid vabaühenduste liidu EMSLi juures tegutsenud valvurid, et olukorras, kus üleriigilised päevalehed on suuremas osas katkestanud oma kolumnistilepingud poliitkandidaatidega, jätkab Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand poliitiliste seisukohtade avaldamist suuresti maksumaksjate rahast ülal peetavas ajalehes.

Tarand teatas valvuritele vastuseks, et ei kurvitanud oma ametipositsiooni Sirbis.

Teise eksimusena tõi Uudelepp välja selle, kui kritiseeriti maksumaksja raha eest tehtavas väljaandes tasuta Keskerakonna reklaamide avaldamist, kuid selgus, et see oli liiga ühekülgne lähenemine.

«Tümitasime Keskerakonda selle eest, et nende reklaamid ilmuvad kõikvõimalikes ajalehtedes tasuta ja sinna nimekirja läks sisse tegelikult ka paar lehte, kus Keskerakond maksis need reklaamid kinni,» kirjeldas Uudelepp.

Tema sõnul võib juhtumid kokku võtta tõdemusega, et vahel jäi valvuritel liiga konarlikuks tagasiside otsimine. «Üldiselt lähtusime sellest, et küsime enne kritiseerima hakkamist selle käest, keda kritiseerime, kommentaari, kuidas ta ise seletab ja tõlgendab olukorda.»

Uudelepp lisas, et tegelikult oli suurim probleem valimiste valvuritega seoses, et nad ainult kritiseerisid, aga kiituste autahvlit polnud. Samas märkis ta, et tegelikult oligi enamik valimiskampaaniast eetiline ehk siis nende seast oleks raske olnud parimaid näiteid välja tuua.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles