Kapo jättis Savisaare skandaali aastaraamatust üldse välja

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Priit Simson

Kaitsepolitsei (kapo) täna avaldatud raamatus pole mainitud mullu avalikkuses nende tööga seoses enim tähelepanu pälvinud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare idarahaskandaali.

Kapo peadirektor Raivo Aeg põhjendas tänasel pressikonverentsil Savisaare skandaali raamatust väljajätmist asjaoluga, et ametil ei ole selle teema rohkem öelda, kui on juba avalikkuse ette jõudnud.

Kapo ülemkomissar Martin Arpo lisas, et aastaraamat kajastab valdavalt seda, mida mujal avaldatud ei ole.

«Edgar Savisaare teema kohta on meie veebilehel jätkuvalt üleval meie kohta vähemalt sellises valdkonnas tavatult põhjalik ülevaade juhtunust. Sellele meil midagi lisada ei ole.»

Aegi sõnul oli kapo põhieesmärk välistada Vene Föderatsiooni rahadest valimiste eel Keskerakonna rahastamine. «Seda me ka meie teadmise järgi suutsime ennetada.»

Tema väitel toetati küll Keskerakonna valimistulemust kaudselt.

«Tõsi küll, toimus kaudne toetamine, millest me räägime Lasnamäe vene õigeusu kiriku rahastamisel. Aga see summa, mis küsiti otseselt Keskerakonna valimiskampaania rahastamiseks, meie teadmisel Eesti riiki ei jõudnud.»

Aeg nimetas põhiliseks, et hoiti ära selliste olukordade teke, kus võimalikud rahastajad oleks saanud hakata tulevikus Eesti poliitikat mõjutama.

«See on eeskätt oluline selleks, et hiljem ei tekiks manipulatsiooni ega kompromiteerivaid momente, mida on võimalik teisel poolel kasutada kas üksikisikute või laiema isikute grupi suhtes.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles