Galerii: ka Eestis saab kasvatada eksootilisi magnooliaid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Magnooliad on kõige vanemad ja evolutsioonist kõige varajasemad meie aiani säilinud taimed. Magnooliate õied on suured ja lihtsa ehitusega, milles peitubki magnooliate vastupandamatu võlu.


Tänapäeval on maailmas magnooliad 125 liiki. Leidub nii heitlehiseid kui ka igihaljaid puid ja põõsaid. Looduses kasvavad magnooliad Jaapanis, Himaalajas, Põhja-Ameerika idaosast kuni troopilise Ameerikani. Kesk-Euroopas võib magnooliad näha paljudes aedades ja parkides.

Kahjuks jäävad enamik Euroopas kasutatavatest magnoolistest meil talveõrnaks. Õnneks leidub aga ka magnoolia liike ja sorte, mis on suutelised taluma ka eestimaist 30-kraadist külma.

Magnooliate kasvatamine

Aianduskeskusest on võimalik leida mitu talvekindlat sorti. Sellest hoolimata tasub magnooliale aias valida päikeseline ja kaitstud kasvukoht. Muld võiks olla hea drenaažiga ja kergelt happelise reaktsiooniga, kuid mitte nii hapu kui rododendronitel.

Magnooliate juured on väga rabedad ja pinnapealsed. Magnooliatele meeldib väga põõsastealune multšimine. Põõsastealuse maa kaevamine mõjub neile aga halvasti. Seda tasub magnooliate kasvatamisel arvestada. Mida vanemaks magnoolia aias kasvab, seda talvekindlamaks ta muutub.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles