Guami kuberner võrdles Kim Jong-uni koolikiusajaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guami kuberner Eddie Calvo.
Guami kuberner Eddie Calvo. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Guami kuberner Eddie Calvo asus kaitsma president Donald Trumpi jõulist poliitikat Põhja-Korea suhtes ja võrdles Kim Jong-uni koolikiusajaga. 

«Mõnikord saab kiusaja peatada vaid obadusega vastu nina,» lausus Calvo täna, viidates Põhja-Koreale, mis on Guami sihikule võtnud.

Kuigi Trumpi vastased süüdistavad presidenti pingete teravdamises, on Calvo Trumpile tänulik, et president on valmis Guami kaitsma. Calvo võrdles Kim Jong-uni koolikiusajaga. «Kim Jong-un on kiusaja, kellel on mõned võimsad relvad. Kiusajatele tuleb vastu astuda.»

Guami vabariiklasest kuberneri sõnul on Trump saanud ebaõiglaselt palju kriitikat seoses Põhja-Korea kriisiga, mis eskaleerus pärast Põhja-Korea poolset ähvardust rünnata Guami. Calvo sõnul on Põhja-Korea Guami 2013. aastast alates vähemalt kolm korda ähvardanud.

Põhja-Korea avaldas eelmisel nädalal, et neil on olemas detailsed plaanid rakettide tulistamiseks Guami lähedale. Plaanide kohaselt lendaks neli Hwasong-12 raketti üle Jaapani territooriumi ja kukuks vette umbes 30 kilomeetri kaugusel Guamist. Väidetavalt võib plaan juba nädala jooksul Kim Jong-uni lauale kinnitamiseks jõuda.

Ekspertide hinnangul jõuaks keskmaaraketid Põhja-Koreast Guami umbes 14 minutiga, aga ohu avastamisel teavitaks üle saare paigaldatud häiresüsteemid elanikke rakettidest.

Guami saarel asuvasse Anderseni õhuväebaasi on paigutatud raketitõrjesüsteem THAAD, mis tulistaks Põhja-Korea raketid enne sihtmärgi tabamist alla. Samuti väitis USA armee, et nende tegevus Guami saarel jätkub tavalisel viisil ja mingeid muudatusi plaanidesse ei tehta. 

2013. aastal teatas Põhja-Korea samuti, et Guam on nende laskeraadiuses, aga rünnakut ei järgnenud. 2006. aastal ütles üks Põhja-Korea ametnik ABC Newsile, et ÜRO sanktsioonide karmistamise võetaks Jaapan, Hawaii ja Guam sihikule. 

Guami näol on tegu Vaikses ookeanis asuva USA territooriumiga ja alates 1960ndatest aastatest on saare majanduse kõige olulisemateks komponentideks turism ja USA sõjaväebaaside teenindamine.

Guami saarel asuvates USA sõjaväebaasides paikneb rohkem kui 6000 Ühendriikide sõdurit. Baasid ise võtavad enda alla umbkaudu 29 protsenti saare pindalast, see number võib lähiaastatel suureneda 40 protsendini, sest plaanis on osade USA merejalaväelaste ümberpaigutamine Jaapanile kuuluvalt Okinawa saarelt Guami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles