Tänasest saab registreerimiseks esitada kandidaate ja valimisliite

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Täna algab kandidaatide ja valimisliitude registreerimiseks esitamine oktoobris toimuvateks kohalike volikogude valimisteks.

Valimisliite saab valla ja linna valimiskomisjonidele registreerimiseks esitada 31. augustini, kandidaatide esitamine lõpeb 5. septembril kell 18, teatas riigi valimisteenistus. Kandideerida saavad hääleõiguslikud Eesti ja Euroopa Liidu kodanikud, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on 1. augusti seisuga omavalitsuses, kus nad kandideerida soovivad.

«Kõigis 79 Eesti omavalitsuses oodatakse tänasest registreerimiseks esitamise avaldusi. Seega saame öelda, et valimistoimingud on alanud,» ütles valimisteenistuse juht Priit Vinkel.

Üheksas omavalitsuses on mitu valimisringkonda. «Meie käest on palju küsitud, mida kandideerimisavalduse esitamisel silmas pidada, kui vallas või linnas on näiteks kaks ringkonda. Kandideerida saab vaid ühes ringkonnas, kuid see ei pea olema tingimata ringkond, kus on registri alusel kandidaadi alaline elukoht,» selgitas Vinkel.

Valimisliit peab sõlmima seltsingulepingu, mis reguleerib liikmete omavahelisi suhteid. Lepingu näidis on saadaval valimiste veebilehel www.valimised.ee. «Seltsingulepingus midagi uut ei ole, see oli vajalik juba ka eelmiste, 2013. aasta valimiste eel. Kuid vajadusel jagavad selle kohta lisainfot valla- ja linnasekretärid,» ütles Vinkel.

Valijate nimekirjad koostab siseministeerium 15. septembriks. Pärast seda elukoha aadressiandmetes tehtud muudatusi enam ei arvestata. Hääleõiguslik inimene saab valida üksnes oma elukohajärgses valimisringkonnas üles seatud kandidaatide vahel.

Kohalikud valimised toimuvad 15. oktoobril, eel- ja e-hääletada saab alates 5. oktoobrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles