Leht: Soome peastaap ei luba Vene õppepurjekat Ahvenamaale (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krusenstern Kuubale saabumas.
Krusenstern Kuubale saabumas. Foto: Javier Galeano/AP/Scanpix

Soome peastaap ei luba Vene õppepurjekat septembris Ahvenamaale, kirjutas ajaleht Hufvudstadsbladet (HBL) täna.

Lehe teatel kavatses õppepurjekas Krusenstern, mille pardal on 164 kadetti, külastada Maarianhaminat. Peastaap ei kommenteerinud otsuse põhjuseid.

Rootsi maakaitsekõrgkoolis töötav julgeolekupoliitika asjatundja Tomas Ries ütles lehele, et visiidi aeg ei ole juhuslik. Septembris korraldavad Venemaa ja Valgevene ühisõppused Zapad.

«Tõenäoliselt soovitakse Venemaa poolelt Soomet testida,» sõnas Ries. Kadettide lubamine Ahvenamaale oleks vastuolus demilitariseeritud piirkonna staatusega.

Krusenstern kuulub Kaliningradi kõrgemale mereinseneride koolile. Alus külastas sel suvel Tall Ships Races ürituse raames Soomes Turut ja Kotkat. Aastail 1982–1991 oli Krusenstern Tallinna Kalatööstusliku Merekooli õppelaev ja selle kodusadamaks Tallinn.

See sai teoks Eesti Kalatööstuse peadirektori Hugo Maide algatusel. Pikkade purjetamiste vahel seisis laev Paljassaare sadamas. 29. mail 1991 anti laev üle (praeguse nimega) Balti Riiklikule Kalalaevastiku Akadeemiale ja Vene lipu all sai kodusadamaks Kaliningrad.

15.–17. juulil 2011. aastal 12.–14. juulil 2013. aastal külastas Krusenstern Tallinna merepäevade raames endist kodusadamat ning 15.–16. juulil 2013. aastal Sillamäe merepäevade raames Sillamäe sadamat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles