Galerii: Lõnguse kunstitöö pääses üle noatera hävingust

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telliskivi Loomelinnaku rahvas avastas kolmapäeva hommikul, et ühele silikaattellistest müürijupile on ilmunud tuntud tänavakunstniku Edward von Lõnguse taies, mis kujutab endast endlikepiga hipsterturisti kaelastikku surmatantsuskeletiga.

Paraku ähvardas kunstitöö eluiga lühikeseks jääda. Memento mori ehk ära unusta oma surelikkust, nagu teos meile isegi ütleb. See müürijupp pidi F-hoone laienduse käigus lammutamisele minema ning juba olidki töömehed kuvaldadega platsis.

«Turvakaamerate andmetel tekkis maaling sinna öösel kell kolm,» ütles Telliskivi Loomelinnaku haldusjuht Mikk Lankots.

«Eile öösel Telliskivi Loomelinnakus tegutsedes nägin ma küll punaseid piirdelinte, kuid ei pööranud neile erilist tähelepanu. Täna selgus põhjus: valitud sein kuulus lammutamisele,» kommenteeris olukorda kunstnik ise oma Facebooki lehel kolmapäeva päeval.

Aga ars longa, vita brevis est. Müürijupi elu jääb küll üürikeseks, see võetakse siiski maha, kuid von Lõnguse taiese elu kujuneb pikaks. Joonistusega fragment lõigatakse Lankotsi sõnul müürist välja ja paigutatakse mujale, kus see ei jää ehitustööle ette.

«Ei tea, kuidas see õnnestub ja kas kunstitöö jääb terveks. Mulle teadaolevalt pole Eestis varem midagi sellist tehtud,» rääkis Lankots. Ta kinnitas, et hetkegi ei tekkinud plaani müürile siiski haamrit anda ja pärast Lõngusele sotsiaalmeedias sõnum saata: «Sorry, pidime maha lõhkuma, aga meil on siin tühi sein, mis seisab kauem, tule tee uus.»

«Lõngus on niivõrd hea ja tuntud kunstnik, et see ei tunduks õige. Nüüd saab see veelgi tähendust juurde,» ütles haldusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles