Putin süüdistab lääneriike venelaste geenide kogumises (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa relvajõudude liikmed kaitseriietust kandmas.
Venemaa relvajõudude liikmed kaitseriietust kandmas. Foto: Evgeny Yepanchintsev/Sputnik/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putini väitel kogutakse välismaal erinevate Venemaal elavate etniliste gruppide geene sihipäraselt. 

Tema arvates pakuvad venelaste geenid salapärasele geenikogujale suurt huvi. Samas ei avalikustanud Venemaa president seda, kes geenide kogumise taga on.

Esmaspäeval Venemaa inimõiguste nõukogu poolt korraldatud üritusel kõneledes avaldas Putin kahtlust, et valmistatakse bioloogilisi relvasid, mida Venemaa vastu vajadusel kasutada.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/AP/Scanpix

«Kas teadsite, et bioloogilisi materjale kogutakse üle terve Venemaa elavate erinevate etniliste gruppide kohta, kes elavad erinevates piirkondades? Küsimus on - miks seda tehakse? Seda korraldatakse eesmärgipäraselt ja professionaalselt. Me pakume neile suurt huvi,» lausus Putin.

Putin ei täpsustanud motiive ega ka seda, kes võiks andmeid koguda. Selle asemel lausus ta: «Laseme neil teha, mida nad tahavad ja teeme ise seda, mida peame tegema.»

Propagandakanal RT teatas, et Putin võib spekuleerida juulis tehtud avalduse üle, mille tegi USA õhujõudude haridus- ja treeningkeskus, kus taheti saada kaukaasia päritolu venelaste koeproove.

Venemaa kaitse- ja julgeolekukomitee aseesimees Franz Klintsevitš väitis pärast Putini sõnavõttu, et Venemaa vastu bioloogiliste relvade arendamist ei saa välistada.

«Ma ei ütle, et see on ettevalmistus bioloogiliseks sõjaks Venemaaga, aga selle stsenaariumite kallal kindlasti töötatakse, et vajaduse korral neid kasutada,» kirjutas Klitsevitš Facebookis ja lisas, et presidendi hoiatus on vajalik selleks, et läänes tegutsevad luureagentuurid teaksid, et Venemaa on neil jälil.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul töötavad geene koguvad agendid tihtipeale valitsusväliste organisatsioonide heaks.

Gennadi Oništšenko.
Gennadi Oništšenko. Foto: Evgeny Biyatov/RIA Novosti/Scanpix

Venemaa Riigiduuma saadiku Gennadi Oništšenko sõnul peaks niinimetatud bioloogilise julgeoleku seadus detsembris ka Venemaa parlamenti jõudma. Saadiku sõnul kogutakse venelaste koevedelikku, organeid ja rakke ning see on tema hinnangul tõestus sellest, et USA pole lõpetanud agressiivset sõjalist programmi.

Külma sõja tipphetkedel uurisid Venemaa ja USA võimalikke bioloogilisi lahendusi, mida saaks kasutada sõjategevuses üksteise vastu.

Venemaa riigimeediale kommentaari andnud geeniteadlane Valeri Iljinski sõnas, et bioloogilise sõjategevuse spetsialistid võivad suuta leida geneetilised erinevused erinevate etniliste gruppide vahel. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles