Norras vahistati viikingite väärisesemete vargusega seotud mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingite väärisese.
Viikingite väärisese. Foto: Werner Forman/akg-images/Scanpix

Norras vahistati neljas mees, kellel võib olla seos 400 viikingite vääriseseme varastamisega ühest Bergeni muuseumist, kirjutab The Local.

400 vääriseset varastati Bergenis asuvast muuseumist augusti keskpaigas. Varastatud esemeid peetakse hindamatuks. Arvatakse, et nende rahaline väärtus pole kuigi suur, hindamatuks peetakse just kultuurilist ja ajaloolist väärtust.

Vargad ronisid muuseumi seitsmendale korrusele tellingute kaudu. Objektid paigutati seitsmendale korrusele, sest need taheti lähipäeval viia turvalisemasse asukohta. Esemete ümberpaigutamise plaan jäi varguse tõttu toona katki.

Tagantjärgi tunnistati, et turvameetmed polnud piisavad. Norra politsei hakkas juhtumit koos välismaa politseiametnikega juhtima. Muuseum ise postitas internetti pildid varastatud esemetest, et nende müümist raskendada.

Viikingite väärisesemed Bergenis.
Viikingite väärisesemed Bergenis. Foto: akg-images / Werner Forman/akg-images / Werner Forman/Scanpix

Politsei sõnul kahtlustatakse viiekümnendates eluaastates meest varastatud esemetega äritsemises. Samas on selgeks tehtud, et varguse ajal polnud mees muuseumis. Esemed leiti tema kodust.

Muuseumi juhataja Asbjørn Engeviki sõnul lootis personal, et varastatud esemed leitaks üles. Nüüdseks on suurem osa esemetest tagastatud ja tegeletakse nende algsetele kohtadele tagasi paigutamisega. Samuti hinnatakse, kas esemetele tehti varguse käigus kahju.

Hetkel ei osata veel öelda seda, kui suurt kahju tehti. On teada, et mõnel esemel on elemendid küljest ära murdunud. Politsei kaalub võimalust  esitada kahtlusalustele süüdistus ka ajalooliselt oluliste objektide kahjustamise eest.

Politsei tegi märkimisväärseid edusamme oktoobris, mil üks mees ilmus Bergeni politseijaoskonda ja teatas, et oli vargusega seotud. Ülekuulamise käigus selgusid ka teised kurikaelad, kes seejärel vahistati. Sel nädalal vahistatud kaks meest on Norra meedia sõnul seotud ka narkoäriga tegeleva grupeeringuga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles