Madrid tunneb muret Venemaa sekkumise pärast Kataloonia kriisi (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobripöörde aastapäeval Moskvas toimunud Kommunistliku Partei korraldatud rongkäigus lehvitati ka Kataloonia iseseisvuslaste lippe.
Oktoobripöörde aastapäeval Moskvas toimunud Kommunistliku Partei korraldatud rongkäigus lehvitati ka Kataloonia iseseisvuslaste lippe. Foto: Jevgeni Bijatov/Sputnik/Scanpix

Hispaania esindajad ütlesid täna Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite kohtumisel, et on Kataloonia kriisiga seoses mures Venemaalt lähtuva desinformatsiooni ja manipulatsioonide pärast.

Madrid teatas möödunud nädala reedel, et on mures Vene tegevuse pärast sotsiaalmeedias, sest veebis laialt levinud eksitavad uudised ja pildid pingestasid vastasseisu Hispaania valitsuse ning katalaanide vahel pärast 1. oktoobril toimunud hääletust.

Oodatakse, et ELi ministrid suurendavad rahastust Vene desinformatsioonile vastu seismiseks.

«Tõstatan küsimuse, kuidas on arenenud desinformatsioon ja manipulatsioonid referendumi ning sellele järgnenud sündmuste asjus,» ütles Hispaania välisminister Alfonso Dastis. «Need desinformatsiooni- ja manipuleerimise olukorrad ei kerki esile mitte ainult meie idatiival, vaid ka teistes valdkondades.»

Hispaania kaitseministri Dolores de Cospedali sõnul on selge, et paljud Kataloonia kriisi käsitlenud sotsiaalmeediapostitused tulid Venemaalt, kuigi otseseost Venemaa valitsuse ja kampaania vahel pole veel kindlaks tehtud.

«On tähtis, et me teame, et on teatud grupid, mis võivad olla era- või avalikust sektorist, mis üritavad sekkuda siseriiklikku poliitikasse, mis üritavad mõjutada ning luua Euroopas ebastabiilseid olukordi,» lisas De Cospedal.

«Meil on kohustus kuulutada avalikult, et avalikkus teab sellest ja et sellega võideldakse,»ütles ta.

Hispaania meedia on süüdistanud Kataloonia kriisis destabiliseeriva rolli etendamises Moskva toetatud väljaandeid nagu Russia Today ja Sputnik, millel on hispaaniakeelne teenistus.

ELi välispoliitika juhi Federica Mogherini sõnul ootab ta täna toimuvalt ministrite kohtumiselt, et nad nõustuvad tema sooviga rohkem rahastada ELi strateegilise kommunikatsiooni rakkerühma.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles