Olga Ivanova sai tagasi mõjuka koha riigikogu komisjonis (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova.
Olga Ivanova. Foto: Liis Treimann

Keskerakonnast välja heidetud Olga Ivanova käib kõige kiuste erakonna koosolekutel ning on saanud tagasi riigikogu õiguskomisjoni kaaluka koha. 

Pärast seda, kui endine Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi asus Tallinna abilinnapeaks suundunud Andrei Novikovi asendusliikmena riigikokku tööle, tegi Keskerakond vangerdused riigikogu seitsmes komisjonis. 

Nii sai sellest nädalast alates Olga Ivanova jätkata taas tööd riigikogu õiguskomisjonis, parlamendi ühes võtmekomisjonis. Mäletatavasti 11. septembril ehk päeval, mil Olga Ivanova Keskerakonna juhatuse otsusega erakonnast välja heideti, vangerdati Ivanova õiguskomisjonist riigikaitsekomisjoni. Ivanova kirjeldab seda kui tema selja taga tehtud otsust. 

Tõenäoliselt kardeti, et Ivanova võib ka Keskerakonna fraktsioonist välja astuda. 11. septembril kirjutas Postimees, et koalitsiooni jaoks on eluliselt oluline, et säiliks ülekaal õiguskomisjonis, kust käivad läbi sisuliselt kõik seaduseelnõud. Kui eeldada, et Ivanova fraktsioonist välja astub, oleks koalitsioon jäänud seal vähemusse viis kuue vastu. Seda ei saanud nad endale lubada.

Nüüd on Ivanova koha olulises komisjonis tagasi saanud, lubab panustada parlamenditöösse, tegeleda eelnõudega ning pealtnäha tundub, et vähemasti fraktsioonis on kodurahu taastatud. «Nüüd olen tagasi õiguskomisjonis, mille üle on mul väga hea meel. Eelarvehääletused läksid hästi, iseenesest ma olen seda toetanud. Fraktsioonis erilist pinget ei ole,» kinnitas Ivanova Postimehele. 

Osaleb juhatuse koosolekutel edasi 

Spekuleeritakse, et Olga Ivanovale meelepärase ja ka tähtsa komisjonikoha andmine võib tähendada vastutulelikumat suhtumist partei tõenäoliselt 2018. aasta sügisel toimuval kongressil. Nimelt lubas Ivanova, et kaalub kongressil erakonnast väljaviskamise otsuse vaidlustamist, viidates valikulisele väljaarvamisele eri piirkondades. 

Olga Ivanova on ise aga äraootaval seisukohal ning käib põhimõttekindlalt Keskerakonna juhatuse koosolekutel edasi. Näiteks osales Ivanova läinud esmaspäevasel kogunemisel, kus omakorda otsustati erakonna peasekretäri Mihhail Korbi teatel 31 inimest parteist välja heita. 

«Nüüd siis regioonides tehti nii, et piirkond sai küll välja arvata inimesi, kes rohkem segavad ka piirkonnas. Näiteks Andres Jaadla arvati välja Keskerakonnast,» märkis Ivanova. Nimelt anti Keskerakonna piirkondadele Tallinnast väljaspool tähtaeg esitamaks nimekirjad neist, kes kandideerisid valimisliidus või eraldi nimekirjas ning keda piirkond peab vajalikuks välja arvata. 

«Seaduse järgi ma olen valitud juhatusse ja mul on täielik õigus seal ka olla, nii et mina kavatsen seal lõpuni ka olla.»

Ivanova tunnistab, et juhtkonnas tekitab tema osalemine koosolekutel mõistagi küsimusi. «Nad heameelega ei näeks mind seal, aga kuna seaduse järgi ma olen valitud juhatusse ja mul on täielik õigus seal ka olla, nii et mina kavatsen seal lõpuni ka olla,» toonitas Ivanova. Olgu täpsustuseks öeldud, et tulenevalt MTÜ-de seadusest kuulub üldkoosolekul valitud liige juhatusse kuni järgmise juhatuse valimisteni. 

Uurides, kas Ivanova kavatseb 2018. aasta sügisel Keskerakonna kongressil Keskerakonna juhatuse erakonnast väljaarvamise otsuse vaidlustada, kinnitab ta, et kaalub seda ning ta ei ole üksinda. «Selles mõttes ma ei ole üksinda. Tallinna linna puhul tehti nii, et juhatus lihtsalt julmalt arvas kõik välja. Mina olen näiteks Lasnamäe piirkonna liige ja Tallinna puhul ei olnud piirkodadel üldse sõnaõigust,» selgitas Ivanova. 

Tulevikuplaanidega ei spekuleeri

«Mis puudutab tulevast kongressi, seda ma arutan nende 32 inimesega, kes olid Tallinna puhul kohe juhatuse poolt välja arvatud. Otsustame üheskoos, kas lähme kongressil vaidlustama seda või sellel ei ole mingisugust mõtet.» Ivanova viitas oma vastuses kvootidele, mis on vajalikud otsuste langetamiseks Keskerakonna üldkogul. 

2019. aasta riigikogu valimiste plaanide osas jääb Olga Ivanova kidakeelseks. «Mul on veel aega selleks. Ma veel mõtlen, pole midagi otsustanud.» Uurides, kui jätkusuutlikuks peab ta Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna nimekirja riigikogu valimistel, vastab ta, et ei soovi spekuleerida. «Kui midagi konkreetsemalt tuleb, siis teavitame, aga antud hetkel ei hakka spekuleerima.»

KUIDAS IVANOVA ÕIGUSKOMISJONI TAGASI SAI 

  • 11. septembri päeval tegi riigikogu Keskerakonna fraktsioon komisjonides muudatuse: õiguskomisjonis olnud Olga Ivanova ning riigikaitsekomisjonis olnud Toomas Paur vahetasid omavahel kohad. Pealtnäha tehnilise sammu tagant võis selgelt aimata õhtul erakonna juhatusest tulnud otsust Ivanova välja visata.
  • 11. septembri õhtul viskas Keskerakonna juhatus Ivanova erakonnast välja, sest too asutas koos erakonna endise juhi Edgar Savisaarega Keskerakonna vastu kandideeriva valimisliidu. 
  • 13. septembril kogunenud riigikogu Keskerakonna fraktsioon leidis, et parteist välja visatud Olga Ivanova võib fraktsioonis jätkata, kuna lubas, et toetab valitsuse eesmärke ning järgib fraktsiooni töökorraldust.
  • 16. novembril teatati, et Olga Ivanova hakkab töötama taas õiguskomisjonis. Seoses Karin Tammemägi riigikokku tööle asumisega tegi Keskerakond komisjonides seitse vangerdust. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles