Kataloonia tagandatud president jääb valimiste ajaks Belgiasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont laupäeval ajakirjanikega vestlemas.
Carles Puigdemont laupäeval ajakirjanikega vestlemas. Foto: KRISTOF VAN ACCOM/AFP

Kataloonia tagandatud president Carles Puigdemont kavatseb Kataloonia kohalike valimiste ajaks jääda Belgiasse, teatas laupäeval tema advokaat Jaume Alonso Cuevillas.

Valimised leiavad aset 21. detsembril ja Puigdemont kavatseb kandideerida.

"Mis iganes ka juhtub, aga ta jääb Brüsselisse vähemalt 21. detsembrini ja minu arvestuste kohaselt võib see asi jätkuda kuni jaanuari keskpaigani," ütles Cuevillas katalaanide raadiojaamale Rac1.

Puigdemont põgenes Belgiasse pärast seda, kui Hispaania keskvalitsus oli võtnud Kataloonia oma kontrolli alla.

Hispaania ülemkohus otsustab esmaspäeval, kas vabastada uurimise ajaks vangistatud kümme Kataloonia iseseisvusmeelset liidrit. Kohtunik Pablo Llarena teavitas kohtualuste kaitsjaid, et ta ei langeta otsust nende võimaliku kautsjoni osas enne esmaspäeva.

Liidrite vabastamine tooks pöörde 21. detsembri valimiste kampaaniasse, sest Kataloonia iseseisvust pooldavad parteid on süüdistanud Madridi korduvalt poliitvangide võtmises ja repressioonides.

Kohtunik Llarena küsitles reedel Kataloonia tagandatud asepresidenti Oriol Junquerast, seitset endist ministrit ja kahe kodanikuühenduse juhte. Kinnine kohtumine Junquerasega kestis 20 minutit.

Puigdemont käivitas novembri lõpul valimiskampaania ja kutsus katalaane oma iseseisvussoovist teada andma.

"Meie, katalaanid, demonstreerisime maailmale, et meil on võime ja tahe saada iseseisvaks riigiks. Ja (21. detsembril) peame me selle ratifitseerima," ütles Puigdemont.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles