Tallinna Kammerorkester andis kontserdi koos esimese dirigendi Tõnu Kaljustega

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile andis Tallinna Kammerorkester kontserdi koos oma esimese dirigendi Tõnu Kaljustega. Kontserdil kõlas Arthur Honeggeri 2. sümfoonia,  Johann Sebastian Bachi Fuugakunst ning inglise keelpillimuusika.

Kaljuste asutas Tallinna Kammerorkestri 1. aprillil 1993. aastal eesmärgiga luua keelpilliorkester, milles mängimine oleks muusikute põhitöö. Ta plaanis Eesti Filharmoonia Kammerkoori juurde oratooriumite tarvis suuremat koori ning Tallinna Kammerorkestri keelpillidele lisaks ka puhkpille.

«Koori ning orkestri ühisnimetajaks mõtlesin Eesti Kammerfilharmooniat. Praegu on mul hea meel, et nüüd on Tallinna Kammerorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostöö jälle uut hoogu saamas ning mine tea, järsku on tuleviku tähtede seis soodsam. Tore oleks, kui kollektiivid saaksid suure proovisaaliga ühise kodu, kus tingimused vastaksid nende tasemele. Nad väärivad parimat.»

Tallinna Kammerorkestri tegevprodutsendi Kaido Kelderi sõnul on orkestri jaoks Eestis tehtud koostööprojektidest seni olulisemad Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni «Aadama Passiooni» ettekanne Noblessneri valukojas, osalemine Nargenfestivalil ja kõigil Pärdi päevadel.

«Oluline osa Eesti muusika paremikust – Erkki-Sven Tüüri, Tõnu Kõrvitsa, Veljo Tormise, Arvo Pärdi looming on jõudnud orkestri repertuaari just tänu Kaljustele,» sõnas Kelder.

2013. aastal sai orkestri peadirigendiks Risto Joost. Uue muusika esitamine on selles koostöös jätkuvalt aktuaalne, koos Risto Joostiga on orkester esitanud heliloojate nagu Ülo Kriguli, Toivo Tulevi, Tõnu Kõrvitsa, Jaan Räätsa, Helena Tulve, Rene Eespere loomingut. 

Tallinna Kammerorkestri tegevust korraldab täna Tallinna Filharmoonia ning orkester on üks vähestest õnnelikest Eesti muusikakollektiividest, kellel on oma proovisaal, ruumid individuaalseks tööks ja erinevate võimalustega kontserdisaalid. Seda kõike vanalinna ühes väärikamas hoones – Mustpeade Majas.  

Sünnipäeva puhul toimuvad 2018. aasta märtsis ja aprillis pidunädalad – igal nädalal on kavas uus omanäoline kontsert ning 7. aprillil 2018 toimuvat galakontserti juhatavad kõik aastate jooksul orkestrile olulised dirigendid: Jaakko Kuusisto, Juha Kangas, Tõnu Kaljuste ja Risto Joost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles