Tusk: ELi positsioon Jeruusalemma küsimuses on muutumatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Jeruusalemma vanalinnale.
Vaade Jeruusalemma vanalinnale. Foto: AMMAR AWAD/REUTERS

Euroopa Liidu liidrid lükkasid neljapäeval tagasi USA presidendi Donald Trumpi otsuse tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, öeldes, et nad on jätkuvalt seisukohal, et linna staatus tuleb määrata kindlaks läbirääkimistel.

«ELi liidrid kordavad kindlat pühendumust kahe riigi lahendusele ja selles kontekstis jääb ELi positsioon Jeruusalemma küsimuses muutumatuks,» säutsus Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk tippkohtumise esimese päeva õhtusöögilt.

USA president Donald Trump teatas 6. detsembril otsusest tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja kolida Ühendriikide saatkond Tel Avivist Jeruusalemma. Otsus vallandas moslemiriikides rahutused.

Iisrael okupeeris Ida- Jeruusalemma 1967. aasta kuuepäevases sõjas ja annekteeris selle 1980. aastal. Rahvusvaheline kogukond seda ei tunnusta. Palestiinlased näevad Jeruusalemmas oma tulevase riigi pealinna.

ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini on öelnud, et Euroopa Liidu liikmesmaade hinnangul on jätkuvalt ainus realistlik lahendus Iisraeli-Palestiina konfliktile kahe riigi lahendus, mille raames saab Jeruusalemmast mõlema pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles