Saksamaa politsei otsib taga märatsenud vasakäärmuslasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Hamburgis.
Rahutused Hamburgis. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Hamburgi politsei on palunud avalikkuse abi, et tuvastada niinimetatud Musta Blokki kuuluvaid vasakäärmuslasi, kes põhjustasid juuli alguses G20 tippkohtumise ajal linnatänavatel miljonite eurode eest kahju.

Ametnike sõnul oli vägivallaga seotud kuni 6000 inimest. Viis kuud pärast tänavatel toimunud märatsemist on Hamburgi prokurör avalikustanud videoklippe ja kümneid fotosid, mille abil loodetakse linnaelanikelt saada uusi vihjeid lõhkujate kohta.

Pildid on tehtud viies erinevas asukohas, kus siiani tuvastamata isikud rüüstavad kauplusi ning süütavad autosid.

Politsei uurib niinimetatud Musta Bloki aktiviste, kes külvasid kaost juuli algul toimunud G20 tippkohtumise ajal. Usutakse, et vägivallaga oli seotud 5000-6000 inimest.

Mäss Hamburgis.
Mäss Hamburgis. Foto: Michael Trammer/imago/Scanpix

Detsembri alguse seisuga töötab Hamburgi politseiülema Ralf Martin Meyeri sõnul erinevate juhtumite kallal 3000 politseinikku, kellel tuleb läbi töötada üle 10 terabaidi erinevaid andmeid. Selle hulka kuuluvad näiteks bussidest, rongidest ja raudteejaamadest pärinevad turvakaamera salvestised. Kasutatakse ka positsioneerimist ja näotuvastustarkvara.

Kümned tuhanded protesteerijad võtsid osa globaliseerumise vastu suunatud meeleavaldustest ja protestimarssidest. Kuigi suurem osa demonstratsioone olid rahumeelsed, siis süüdistab politsei Musta Bloki liikmeid planeeritud kuritegude toimepanekus. Ette tuli vandaalitsemist, süütamist, rüüstamist ja politseinike pihta kivide loopimist.

Äärmuslane Hamburgis.
Äärmuslane Hamburgis. Foto: Omer Messinger/Omer Messinger/Sipa USA/Scanpix

Viga sai umbes 200 korrakaitsjat. Suur osa vasakäärmuslastest kandis musta riietust ja oli näod katnud, et nende isikute tuvastamist raskendada.

Detsembri alguses korraldas politsei läbiotsimised 23 kohas üle terve Saksamaa, et 22 äärmuslase kohta informatsiooni koguda. Kaks nendest kohtadest olid uurija Jan Hieberi sõnul tuntud Musta Bloki põhiliste kogunemiskohtadena. Ametnikud konfiskeerisid 26 arvutit ja 36 mobiiltelefoni, aga ühtegi inimest ei vahistanud. 

Juulis toimunud rahutused Hamburgis.
Juulis toimunud rahutused Hamburgis. Foto: Christoph Hardt/imago/Future Image/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles