Vene valimiskomisjon ei luba Navalnõil presidendiks kandideerida (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: JEVGENI FELDMAN/AFP/Scanpix

Venemaa valimiskomisjon teatas täna, et opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi ei saa osaleda 2018. aasta presidendivalimistel.

Eile väitis Navalnõi, et kogus piisavalt allkirju kandideerimaks järgmise aasta märtsis toimuvatel presidendivalimistel Venemaa president Vladimir Putini vastu. Valimiskomisjon võttis Navalnõi esitatud dokumendid ka vastu, kuid teatas täna, et Navalnõi ei saa kandideerida, kuna ta on süüdi mõistetud kelmuses.

Navalnõi teatas vastuseks, et kutsub kõiki üles valimisi boikoteerima. «Me kuulutame valijate poolt välja streigi. Me palume kõigil neid valimisi boikottida. Me ei tunnusta nende valimiste tulemusi,» ütles Navalnõi ajakirjanikele.

Eile Moskvas toimunud rahvakogunemisel nimetas Navalnõi Putinit halvaks presidendiks. Navalnõi sõnul on Putin 18 võimul veedetud aasta jooksul võtnud vaestelt inimestelt naftat, gaasi ja metalli, müünud selle välismaale ning premeerinud rahvast veelgi suurema vaesusega.

«See oled sina, Vladimir Putin, kes on selle riigi muutnud iseenda, oma pere ja sõprade rikkuse allikaks. Sellepärast ei peaks sa enam president olema. Sa oled halb president,» sõnas Navalnõi.

Putin, kes väldib avalikkuses Navalnõi nime mainimist, on süüdistanud opositsiooni riigipöörde planeerimises ja on öelnud, et ei lase sel juhtuda.

Navalnõi juhtis suuri Putini vastu suunatud meeleavaldusi 2011. aasta lõpus ja 2012. aasta alguses. Ta on sel aastal saanud kolm vanglakaristust seadusevastaste meeleavalduste organiseerimise eest.

Sergei Mironov.
Sergei Mironov. Foto: Japaridze Mikhail/ITAR-TASS

Opositsioonierakond lubas toetada Putinit

Erakond Õiglane Venemaa otsustas tänasel kongressil, et toetab 18. märtsil toimuvatel presidendivalimistel president Putinit ja oma kandidaati üles ei sea. Erakonna aktivistid saavad olema nende aktivistide seas, kes esitavad Putini homme presidendikandidaadiks, selgus kongressil.

Erakonna juht Sergei Mironov ütles, et erakond loodab Putinit toetades mõjutada tulevase valitsuse moodustamist.

Navalnõi ärgitab venelasi boikottima 2018. aasta presidendivalimisi

Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi ärgitas valijaid boikottima 18. märtsil toimuvaid presidendivalimisi pärast seda, kui valimiskomisjon keelas tal nendel valimistel kandideerimise.

«Kuulutame välja valijate streigi. Palume kõigil boikottida neid valimisi. Me ei tunnusta nende valimiste tulemust,» ütles Navalnõi.

Valimiskomisjon otsustas esmaspäeval ametlikult, et Navalnõi ei saa presidendiks kandideerida, sest ta on süüdi mõistetud kelmuses ja selle eest talle määratud tingimisi karistus jätkuvalt kehtib.

Navalnõi lubas vaidlustada valimiskomisjoni otsuse

Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi lubas vaidlustada kohtus valimiskomisjoni otsuse, mis ei luba tal kandideerida 2018. aasta presidendivalimistel.

«Loomulikult vaidlustame selle kõikjal, konstitutsioonikohtus. Samas oleme täiesti teadlikud, et see kõik on osa ühest süsteemist,» ütles Navalnõi Moskvas ajakirjanikele.

Komisjon otsustas esmaspäeval, et ei registreeri tegevusrühma, mis toetas Navalnõi kandideerimist presidendiks. Komisjon põhjendas otsust seisukohaga, et kuna Navalnõil kehtib kelmuse ehk "raske" kuriteo eest määratud karistus, siis puudub tal «passiivne valimisõigus».

Navalnõi ütles otsuse järel: «Ma ei saa öelda, et see otsus tuli meile üllatusena.»

«Mulle tundus, et valimiskomisjon ja (selle juht Ella) Pamfilova isiklikult isegi ei üritanud jätta muljet, et nende otsus pole poliitiliselt motiveeritud,» lausus Navalnõi.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles