Zimbabwe uus riigipea nimetas riigipöörde juhi asepresidendiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Constantino Chiwenga.
Constantino Chiwenga. Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Zimbabwe uus president Emmerson Mnangagwa nimetas erukindrali, kes juhtis riigipööret 37 aastat võimul olnud Robert Mugabe kukutamiseks, üheks kahest asepresidendist, teatas riiklik meedia.

Constantino Chiwenga asepresidendiks määramine teeb murelikuks need, kes kardavad sõjaväe liiga tihedaid sidemeid Mnangagwaga.

Ajalehe Zimbabwe Herald teatel nimetas Mnangagwa teiseks asepresidendiks endise julgeolekuministri Kembo Mohadi.

Eelmisel nädalal nimetas president mõlemad võimuerakonna ZANU-PF aseesimeesteks. Ta ise on esimees.

Chiwenga tõus poliitladvikusse on ootuspärane, sest detsembri algul läks ta selleks sõjaväest erru, nagu nõuab Zimbabwe põhiseadus.

Asepresidendid annavad ametivande neljapäeva hommikul.

Paljud zimbabwelased tervitasid sõjaväe otsustavat sekkumist ja Mugabe lahkuma sundimist.

Rahvas muutus murelikuks, kui sõjavägi ka Mnangagwa ametisseastumisele järgnenud nädalatel kohale jäi. Sellele tegi lõpu uus kaitsejõudude komandör Valerio Sibanda, kes teatas 18. detsembril, et operatsioon on läbi.

"Normaalne on meie riigis taastunud," ütles ta siis ajakirjanikele ja lisas, et sõjavägi jätab igapäevase korrahoidmise töö taas politsei hooleks.

Zimbabwe meedia teavitas möödunud nädalal, et valge farmer Robert Smart, kelle president Mugabe valitsus valdustest välja kihutas, saab uue presidendi Mnangagwa otsusega esimesena maa tagasi.

Smarti naasmine neljapäeval on märk uue presidendi soovist muuta poliitikat, mis suurendas Zimbabwe rahvusvahelist isolatsiooni. 

Mugabe võimud võtsid koloniaalajastu ebaõigluse likvideerimiseks sadadelt valgetelt farmeritelt maad ära ja kihutasid nad sageli jõuga minema.

Zimbabwe uus valitsus asus maata jäänud valgeid farmereid tagasi kutsuma, ning pöörduma ka nende poole, kes elavad nüüd juba naaberriikides.

Mnangagwa tahab maa tagasiandmisega riigi majanduse taas jalule seada. Tal on tegutsemiseks aega 2018. aasta augustisse kavandatud valimisteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles