Hiina välistas kõnelused Tiibeti uue liidriga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti eksiilvalitsuse uus peaminister Lobsang Sangay.
Tiibeti eksiilvalitsuse uus peaminister Lobsang Sangay. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi võimud välistasid läbirääkimised aprillis Tiibeti eksiivalitsuse uueks peaministriks valitud Lobsang Sangayga.

Intervjuus riiklikule meediale kinnitas Tiibeti küsimustega tegelev Hiina ametnik Zhu Weiqun, et Tiibeti eksiilvalitsus on ebaseaduslik ning selle legitiimsust pole keegi tunnustanud, vahendas BBC.

Väljaandele Chinese Tibet antud usutluses kinnitas aseminister Zhu, et eksiilvalitsus on lõhenenud poliitiline rühmitus, mis reetis oma kodumaa. Samuti kinnitas Zhu, et Pekingil puudub igasugune kavatsus eksiilvalitsusega läbirääkimisi alustada.

Indias tiibeti pagulaste peres üles kasvanud 43-aastane Sangay, kes võttis tiibetlaste usujuhilt dalai-laamalt üle tema poliitilised kohustused, on varasemas intervjuus kinnitanud, et on valmis alustama ükskõik mis ajal ning ükskõik kus Hiinaga läbirääkimisi.

Sangay pole seejuures kunagi oma vanemate kodumaad külastanud. Ka oma ametiülesandeid täidab Harvardi ülikooli haridusega rahvusvahelise õiguse hinnatud ekspert India põhjaosas asuvas Dharmsala linnas.

Sangay esiletõus tähendab analüütikute sõnul nii sisulist muutust kui põlvkonnavahetust, kuna ajalooliselt on Tiibeti poliitilises liikumises domineerinud vanemaealised usutegelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles