USA kärpis toetust ÜRO palestiinlaste põgenikeorganisatsioonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNRWA abikeskus Gaza linnas.
UNRWA abikeskus Gaza linnas. Foto: MOHAMMED ABED/AFP

USA kärpis rohkem kui poole võrra rahalist toetust organisatsioonile ÜRO Palestiina Põgenike Agentuur (UNRWA), teatas teisipäeval Ühendriikide välisministeerium.

USA saatis organisatsioonile 60 miljonit dollarit, kuid jättis saatmata varasemalt kavandatud 65 miljonit ehk umbes 53 miljonit eurot.

UNRWA võimaldab tervishoidu, hädaabi ja haridust Läänekaldal, Gaza sektoris ja naaberriikides asuvatele palestiinlastele 1950. aastast alates.

USA nõudis ühtlasi, et teised toetajad panustaksid rohkem.

Palestiinat riigina tunnustanud doonorriik Rootsi hoiatas eelmisel nädalal, et USA otsus lõpetada palestiinlasi toetava ÜRO agentuuri rahastamine mõjub Lähis-Ida piirkonda destabiliseerivalt.

USA president Donald Trump ähvardas juba jaanuari alguses kärpida Ühendriikide abi palestiinlastele, kuna nood ei austa Washingtoni.

"Me maksame palestiinlastele sadu miljoneid dollareid aastas, kuid meid ei hinnata ega austata," ütles Trump.

"Kuna palestiinlased ei taha enam rahust rääkida, miks peaksime me neile neid tohutuid makseid tegema?" küsis president.

Palestiina president Mahmoud Abbas mõistis pühapäevases kõnes teravalt hukka Trumpi viimased sammud, nagu Jeruusalemma tunnustamine Iisraeli pealinnana. Lisaks teatas Abbas, et Iisrael tegi oma sammudega lõpu 1990. aastate Oslo rahukokkulepetele. Abbas kritiseeris ka USA suursaadikuid ÜRO-s ja Iisraelis Nikki Haleyt ja David Friedmani, nimetades neid "häbiplekiks".

Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman ütles pärast Abbasi raevukat kõnet USA presidendi vastu, et Palestiina liider on "aru kaotanud". Lieberman ütles, et Abbas on loobunud läbirääkimiste väljavaatest ning valinud selle asemel vastasseisu nii Iisraeli kui ka Ühendriikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles