NYT: Trump tahtis eriprokurör Muelleri suvel vallandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump andis eelmise aasta juunis korralduse vallandada eriprokurör Robert Mueller, kuid tõmbus tagasi, kui Valge Maja jurist Don McGahn ähvardas tagasi astuda, kirjutas ajaleht The New York Times.

Lehe andmetel nõudis Trump Muelleri vallandamist vaid mõni nädal pärast seda, kui justiitsministri asetäitja Rod Rosenstein Muelleri ametisse määras.

McGahn oli Trumpile öelnud, et ei edasta korraldust justiitsministeeriumile, ütles New York Times viitega neljale inimesele, kes oli presidendi nõudmisega kursis.

Trump väitis tookord, et Mueller ei saa olla õiglane, kuna tal oli vaidlus golfiklubi liikmemaksu üle, mis Mueller oli võlgu Trumpi golfiklubile Sterlingis. Presidendi sõnul oli Muelleril ka huvide konflikt, kuna ta töötas sama õigusfirma heaks, mis esindas Trumpi väimeest ja nõunikku Jared Kushneri.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/Scanpix

Muelleri kõneisik Peter Carr ei olnud eile õhtul kommentaariks kättesaadav. Valge Maja jurist Ty Cobb, kes tegeleb reageerimisega Venemaa-uurimisele, ei soostunud samuti kommentaari andma.

Trump teatas kolmapäeval, et on valmis andma oma kampaaniameeskonna ja Venemaa võimalikku kokkumängu presidendivalimistel uurivale Muellerile vande all tunnistusi.

Tegemist on esimese korraga, kui Trump on lubanud sõnaselgelt teha koostööd Muelleriga, kelle juhitavat uurimist ta on korduvalt libauudiseks nimetanud.

USA meedia andmeil loodab Mueller presidenti usutleda lähinädalatel. Lisaks võimalikule kokkumängule uurib eriprokurör ka seda, kas Trump püüdis Venemaa-juurdluse läbiviimist takistada.

President kordas kolmapäeval taas oma seisukohta, et tema kampaaniameeskonna ja Venemaa vahel mingit kokkumängu ei olnud. «Pole olnud mingit kokkumängu, pole mingit takistamist,» lausus Trump, avaldades lootust, et eriprokurör kohtleb teda õiglaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles