Video: Venemaa saab kümme hiiglaslikku tuumapommitajat (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tu-160 Kaasanis.
Tu-160 Kaasanis. Foto: Marina Lystseva/TASS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas 160 miljardi rubla (2,3 miljardi euro) suuruse maksumusega lepingu, mille abil hangitakse Venemaa õhujõududele kümme tuumapommitajat Tu-160M2.

Putin ütles eile, et moderniseeritud strateegilised pommitajad tugevdavad oluliselt Venemaa sõjalist võimekust. Kaasani lennukitehast külastades sõnas Putin, et moderniseeritud Tu-160 on külge saanud uued mootorid ja elektroonika. Uue lennuki testimisega alustati eelmisel nädalal. Riigijuhi külaskäigu auks katsetati lennukit ka eile Kaasanis.

Vladimir Putin (vasakul) ja kaitseminister Sergei Šoigu Kaasanis.
Vladimir Putin (vasakul) ja kaitseminister Sergei Šoigu Kaasanis. Foto: SPUTNIK/REUTERS/Scanpix

Nelja mootoriga ülehelikiirusel liikuv pommitaja arendati välja 1980. aastatel. Tegu on maailma raskeima sõjalennukiga. Süüria sõja jooksul kasutas Venemaa Tu-160 lennukeid, et nende pardalt teele saata kaugmaa-tiibrakette.

Tu-160M suudab kanda 12 tiibraketti või 12 lühimaa-tuumaraketti. Tankimiseks peatumata suudab lennuk järjest lennata 12 000 kilomeetrit. Tu-160 kannab NATO koodnime Blackjack.

Lisaks soovib Venemaa toota moderniseeritud versiooni tankurlennukist Il-78 (NATO koodnimega Midas). Selle abil oleks võimalik Tu-160M2 õhus tankida ja anda pommitajale veelgi suurem lennuraadius.

Foto: Marina Lystseva/TASS/Scanpix

Lennukitootja Tupolev teatel saab moderniseeritud versioon olema vanast versioonist 60 protsenti efektiivsem. Olulised muudatused tehakse relvastuse, navigatsiooni ja elektroonika osas.

«Peame sellest tegema tsiviilvariandi,» ütles Putin pärast seda, kui talle esitleti ülehelikiirusel lendava pommitaja TU-160 uut versiooni «Pjotr Deinekin».

Pärast Putini korraldust teatas valitsusele kuuluv lennundusettevõtte United Aircraft Corporation uudisteagentuuri TASS vahendusel, et reisilennuki ehitamisega on juba algust tehtud.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles