Toidud, mis parandavad meeleolu

Maret Makko
, apteeker-taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklites ja seemnetes on ülivajalik magneesium, mis parandab tuju, keha energiatootmist ja serotoniini tootmist ajus.
Pähklites ja seemnetes on ülivajalik magneesium, mis parandab tuju, keha energiatootmist ja serotoniini tootmist ajus. Foto: Arvo Meeks

Depressioon on sageli esinev terviseprobleem, mis mõjutab inimesi kogu maailmas. Seda peetakse üheks peamiseks töövõimetuse põhjuseks. Seisund võib varieeruda üldisest kurbusest kuni intensiivse ja isegi enesetapumõteteni viiva vaimse häireni. Olenevalt sellest, kui raskelt depressioon tabab, piisab raviks vahel ainult ravimtaimedest ja elustiili muutmisest, kuid mõnikord vajab depressioon tõsisemat sekkumist.

Depressioon ei möödu lihtsalt niisama üleöö. Pole mõtet depressioonis inimesele öelda: ära end haletse ja võta end kokku. Kroonilisest depressioonist on võimalik paraneda vaid väikeste sammude haaval.

Depressiooni füüsilised sümptomid on näiteks ärevus, iiveldus, seedehäired, peavalu, valu lihastes ja liigestes. Miski ei valmista rõõmu, midagi ei taha teha, naudingud puuduvad. See on väga karm seisund.

Depressiooni tasub kahtlustada, kui juba kuu aega on püsinud meeleolu langus, puhkus ei taasta jõudu, magate palju või hoopiski liiga vähe, sööte palju või isu pole üldse, olete sageli haige, töötegemine on raske, pea- ja kõhuvalu on sagedased külalised, eelistate üksi olla, ärritute ja solvute kergesti, pisarad on kerged vallanduma või muutute lausa agressiivseks. Ei suuda keskenduda, ohutunne on kadunud ja kipute mõttetult riskima, tunnete, et olete väärtusetu, lootust pole, elu on liiga raske ja tekitab lausa soovi surra. Depressioonil ei olegi ühest põhjust. Ka meie kehas toimuvad keemilised muutused võivad seda tekitada. Kui seisund püsib pikalt, siis organismis tekivad lõpuks pöördumatud muutused. Seega ei tohiks venitada, vaid rääkida oma lähedastega või pöörduda usaldusväärse tohtri poole.

Depressioon on kindlasti ravitav! Kas medikamentidega, ravimtaimedega koos toitumise ja elustiili muutusega või kõik kombineeritult koos. Regulaarne kehaline koormus suurendab endorfiinide hulka ajus ja aitab depressiooni vastu. Ka õigel ja täisväärtuslikul toitumisel on tervisele ja meeleolule suur mõju. Alustuseks tuleks menüüst eemaldada tugevalt töödeldud toidud ja joogid ning asendada need toiduainetega, mis võitlevad depressiooniga.

Rikkalikult võiks kasutada näiteks vabalt kasvanud kalkuni liha, mis sisaldab rohkelt aminohapet trüptofaani, mis paneb keha tootma õnnehormooni serotoniini.

Rasvane kala: tuunikala, lõhe ja makrell sisaldavad oomega-3-rasvhappeid, mis mõjutavad positiivselt aju tööd. Kuna kalad võivad olla reostunud raskmetallidega, siis võiks nende söömisega piiri pidada ja kasutada oomega-3 sisaldavaid taimseid õlisid: lina-, tšiia-, tudra-, kanepi-, kõrvitsa- ja rapsiõli.

Pähklites ja seemnetes on ülivajalik magneesium, mis parandab tuju, keha energiatootmist ja serotoniini tootmist ajus. Samuti leidub neis tervislikke rasvu, mis aitavad üldist tervist toetada ja veresuhkrut stabiliseerida, ja L-trüptofaani, asendamatut aminohapet, mis taas organismis serotoniini moodustada aitab, reguleerides nii meeleolu, vähendades stressi, tõstes tuju, lõõgastades ja andes kosutava une. Parimad on kõrvitsa-, seesami- ja päevalilleseemned ning Brasiilia pähklid.

Vabapidamisel lindude munad on väga toitainerikkad. Munakollases sisaldub ohtralt B-grupi vitamiine, millel on kliiniliselt tõestatud depressiooni leevendav toime, kuna need parandavad närvirakkude tööd.

Safran on vürts, mida saadakse safranikrookuste õitest. Safran on looduslik antidepressant.

Kurkum kuulub samuti looduslike antidepressantide ritta. See erakordne vürts on hea depressiooni leevendaja ja ennetaja.

Roheline tee soodustab aju ja südame tööd ning meeleolu tõusu. Sisaldab aminohapet, mis aitab ajus tekitada alfa-laineid, need rahustavad ja parandavad tähelepanuvõimet.

Naistepuna on samuti looduslik antidepressant, ainult ilma negatiivsete kõrvalmõjudeta. Tõstab meeleolu, vähendab ajus kortisooli hulka.

Goji-marjad (harilik taralõng) parandavad üldist enesetunnet ja tervist. Marjad sisaldavad kõiki kehale vajalikke asendamatuid aminohappeid ja mineraale.

Veiste-südamerohtu kasutatakse südamehaiguste ennetamiseks. See toimib rahustavalt ning võitleb põletike, ärevus- ja unehäiretega.

Roosilõhnaline kuldjuur, ženšenn, palderjan, muskaatpähkel, lõvilakk, rosmariin – nemadki annavad jõudu depressiooni ennetada ja sellega võidelda.

Ka mineraalainete puudust kehas, eriti magneesiumi ja tsingi puudust seostatakse depressiooni, halva mälu ja nõrga immuunsusega. Head tsingiallikad on mereannid, liha, täisteratooted, kaunviljad, seemned, idud, maks ja munad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles