Poola riigipea nõunik: Iisrael tahab säilitada monopoli holokausti üle (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oswiecimi (Auschwitz) koonduslaager.
Oswiecimi (Auschwitz) koonduslaager. Foto: BARTOSZ SIEDLIK/AFP/Scanpix

Poola presidendi Andrzej Duda nõuniku hinnangul on Iisraeli negatiivne reaktsioon Poola uuele holokaustiseadusele tingitud häbitundest juutide passiivsuse pärast holokausti ajal.

Poola on sattunud Seaduse ja Õigluse (PiS) valitsuse vastuolulise holokaustiseaduse tõttu rahvusvahelise kriitika alla.

Seadus lubab määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse Poola või välisriigi kodanikule, kes nimetab Natsi-Saksamaa surmalaagreid Poola surmalaagriteks.

Sama karistus ähvardab ka isikut, kes omistab Poola riigile või rahvale süü või kaassüü kuritegude eest, mille pani toime Saksa Kolmas Reich, või muude inimsuse-, rahuvastaste ja sõjakuritegude eest.

Seadust on kõige teravamalt kritiseerinud Iisrael, USA ja Prantsusmaa. Iisrael on mures, et seadus loob võimaluse esitada süüdistusi holokaustis ellujäänutele, kes räägivad Saksa okupatsioonivõimudega koostööd teinud poolakatest. USA on teatanud, et seaduse jõustamine mõjub ebasoodsalt sõnavabadusele ja akadeemilistele uuringutele.

Andrzej Zybertowicz, Toruńis asuva Nicolaus Copernicuse Ülikooli sotsioloogiaprofessor ja presidendi nõunik, nimetas reedel ilmunud usutluses ajalehele Polska-The Times Iisraeli vastuseisu seadusele Poola-vastaseks ja näiteks sellest, et juudiriik võitleb holokausti monopoli säilitamise eest.

«Paljud juudid tegelesid sõja ajal pealekaebamise ja kollaboratsiooniga. Minu hinnangul ei ole Iisrael seda kõike läbi töötanud,» lausus Zybertowicz.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile iganädalases raadiopöördumises, et ei kavatse Poola seaduse küsimusse sekkuda, sest sakslastena lasub meil vastutus holokausti ajal juhtunud asjade eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles