Klassikatähed tulevad taas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikatähed tulevad taas.
Klassikatähed tulevad taas. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Võistlussarja «Klassikatähed 2018» esimene saade jõuab ETV ja Klassikaraadio otse-eetrisse 23. veebruaril kell 19.30. Tänasest alates on vaatajatel ja kuulajatel võimalus noorte talentidega tutvust teha Klassikaraadio saate «Delta» ja portaali menu.err.ee vahendusel.

Konkurss tõotab tulla põnev. Võistlustulle lähevad kaheksa andekat muusikut: pianistid Arko Narits ja Sven-Sander Šestakov, viiuldajad Linda-Anette Verte ja Johannes Põlda, puhkpillimängijad Ingely Laiv (oboe), Kristin Müürsepp (flööt) ja Kaspar-Oskar Kramp (tromboon) ning löökpillidel Tanel-Eiko Novikov.

Mängijatel tuleb esitada nii efektseid virtuoospalu kui ka unustamatuid meloodiaid, ilmutada kiiret kohanemisvõimet, loovust ja leidlikkust, julgust esineda koos ootamatute lavapartneritega ja toime tulla nii klassika- kui ka pophittide töötlustega.

Kogemus, mille noored muusikud sellest võistlusest kaasa võtavad, aitab neil tänapäeva ülitihedas konkurentsis oma karjääri edendada, kontakte luua ja mõttekaaslasi leida.

Kuidas tänavustel Klassikatähtedel publiku poolehoiu võitmine õnnestub, selgub üsna pea. Lisaks televaatajatele hindab muusikuid žürii, mille püsiliikmeteks on professor Ivari Ilja ja ooperitäht Juhan Tralla. Igas saates liitub nendega üks Eesti muusika tipptegija.

Võitjaid ootab rida auhindu, mille on välja pannud Eesti Kontsert, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia. Tänavu lisandub neile Eesti Rahvusringhäälingu poolt väljaantav eriauhind – osalemine sel suvel Edinburghis toimuval Klassika-Eurovisioonil (Eurovision Young Musicians 2018).

Klassika-Eurovisioon toimub juba 19. korda ja Eesti muusikud on seal varemgi edukalt esinenud. Sel aastal oodatakse noori instrumentaliste 19 riigist. Otseülekanded võistluskontsertidest toodab BBC, kelle vahendusel näevad-kuulevad säravate tähtede mängu sajad tuhanded muusikasõbrad üle Euroopa.

Noorte teed läbi kuue võistlussaate juhib Marko Reikop. Saate režissöörid on Ülle Õun ja Erle Veber, muusikatoimetaja Timo Steiner ning produtsent Helen Valkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles