Kummaline viis, kuidas igal hommikul kuninganna Elizabeth üles äratatakse

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II. Foto: KGC-375/Ken Goff Rota/GoffPhotos.com

Võiks ju arvata, et kuninganna Elizabeth ärkab nagu kõik teised inimesed – äratuskella peale – või heal juhul koputab mõni teener talle leebelt uksele. Kuid tegelikkus on hoopis teistsugune – ja võiks öelda, et isegi veider. Sellel on aga ka oma kindel ajalooline põhjus.

Nimelt hakkab igal hommikul kell 9 kuninganna akna all mängima torupillimängija ja ta tuututab 15 minutit jutti. Kuningannale see meeldib ja muidugi on tegemist ametiga, mis on torupillimängijate seas kõige prestiižsem. Alates aastast 2015 kuulub see post Scott Methvenile.

Ametikoht loodi aastal 1843, kui kuninganna Victoria veel Inglismaad valitses. Ta kuulis esmakordselt torupillimuusikat aasta varem, kui tema ja prints Albert esmakordselt Šotimaad külastasid. Muusika hakkas kuningannale sedavõrd meeldima, et ta võttis tööle kuningliku torupillimängija. Esimesena sai selle au endale Angus McKay. Pärast seda on vaid 15 inimest seda tööd teinud. Aastatel 1941-1945 oli sõja tõttu pillimängimises paus.

Foto: Heinrich Fuchs/PantherMedia / Heinrich Fuchs

Puhkpillimängijad võtab tööle kuninganna isiklikult, kes viib läbi ka tööintervjuu. On oluline, et tema ja muusiku iseloomud klapiksid, kuna nad peavad regulaarselt omavahel suhtlema.

Torupillimuusika saadab kuningannat kõikjal, ööbigu ta siis Buckinghami palees, Windsoris, Balmoralis või Holyroodhouse’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles