Kanepiaktivist plaanib luua otsedemokraatia erakonda (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elver Loho
Elver Loho Foto: Erakogu

Veebruari keskel registreeritud MTÜ Eesti Otsedemokraatliku Erakonna Algatusgrupi üks asutaja, kanepiaktivistina tuntuks saanud Elver Loho, on võtnud sihiks kandideerida 2019. aasta riigikogu valimistel. 

Enne seda tuleb kokku saada erakonna registreerimiseks vajalikud 500 inimest. «Tegu on uudse ja unikaalse eksperimendiga,» ütleb Loho kokkuvõtlikult. 

Algatusgrupi loojateks on kolm noort meest: pikkaaegne aktivist Elver Loho, filosoofiahuviline tööstustehnika müügimees ja kolme lapse isa Oskar-Aleksander Lesment ning äsja isaks saanud IT-ettevõtja Erik Kesa. «Meie sihiks on luua Eestisse täiesti unikaalne erakond, mille eesmärgiks ei ole rahva eest otsustamine, vaid rahva otsuste esindamine,» selgitab Loho. 

Algatuse põhiideeks on tuua rahva hääl riigikogu suurde saali senisest kõlavamalt. «Meie erakonna fraktsioon riigikogus ei hakka hääletusnuppu vajutama erakonna tagatoa ega sponsorite juhiste järgi, vaid igas riigikogu ette jõudvas küsimuses hääletavad otsedemokraadid vastava rahvahääletuse tulemuse järgi ja see rahvahääletus leiab aset otsedemokraatide loodaval digitaalsel platvormil, kuhu saab sisse logida Eesti digitaalse isikutunnistusega: ID-kaart ja Mobiil-ID,» selgitab Loho. 

Ta nendib, et senised riigi poolt pakutavad otsedemokraatia võimalused nagu rahvaalgatus.ee ei tööta piisavalt hästi. «Näiteks mina kogusin juba aastal 2016 rahvaalgatus.ee portaalis vajalikud 1000+ digiallkirja algatusele, mis taotles Eestis kanepikasvatuse lubamist ekspordiks, et toota Euroopa ravimitööstusele toorainet, aga riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas, et nemad ei soovi seda teemat isegi ära kuulata,» meenutab ta. 

«Läbi otsedemokraatide fraktsiooni saab rahvas panna oma kollektiivse näpu kaalukausile igas küsimuses, mis riigikogu ette jõuab. Kui rahval on võimalik väljendada oma eelistusi tihemini kui kord nelja aasta tagant ja täpsemini, kui järgmist peaministrierakonda valides, siis kasvab ühtlasi rahva teadlikkus poliitikas toimuvast ja kasvab ka oma riigist hoolimine, mida meil on väga tarvis,» selgitab Loho. 

Loho kinnitusel on ettevõtmise algatajatel tõepoolest kavatsus osaleda järgmise aasta riigikogu valimistel. «Kas me sinna ka jõuame ja mis tulemuse teeme, eks seda näitab aeg.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles