Lumetõrjemasinad arenevad jõudsalt

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Maa Elu uuris, kui palju on lumetõrjetehnoloogia viimastel aastatel täiustunud, ja annab ülevaate lumesahkadest ja -puhuritest, mis sobivad kasutamiseks ka eraisikule ja talunikule.

ASi Stokker (www.stokker.com) tootevaldkonna juht Urmas Prints ütleb, et kuigi jalgratast on raske kaks korda leiutada, on Cub Cadet seda siiski teinud. „Mõni aasta tagasi tuldi turule uue, kolmeastmelise lumefreeside seeriaga. Kui tavapärased kahe- ja kolmeastmelised lumepuhurid kipuvad raskemates oludes ja niiskema lume korral jänni jääma, siis Cub Cadet 3X seeria masinad tulevad neis tingimustes lumekoristustööga mängeldes toime.”

Võtmesõna on nende puhurite juures lisa-freesitigu, mis suudab töö käigus puurida ka läbi kokkupakitud lumevalli – näiteks teehooldussaha poolt teeveerde lükatud vallist – ja annab sulalumele sellise hoo, et see ei ummista väljavisketoru.

„Võrreldes oma kaheastmeliste suguvendadega suudavad lisafreesiteoga masinad oma kolust läbi lasta neljandiku võrra suurema hulga materjali ja hoiavad kasutajale kokku peaaegu 30 protsenti tööaega. Sellest aastast on kolmeastmeline lumefrees saadaval eraldi lisavarustusena Cub Cadet XT seeria murutraktoritele,” kiidab Urmas Prints.

Tallu sobib kaheastmeline puhur

Osaühingu Reginett (http://reginett.ee) müügiekspert Kristiina Rüütli selgitab, et korralik lumepuhur annab suure lumesaju ja tuisu korral ka kauges metsatalus elades sõltumatuse ja vabaduse liikuda.

Sel juhul on parim valik kaheastmeline lumepuhur. See loobib lund kahe liigutusega – pöörlev metallist tigu söödab lume eraldi tiivikusse, tiivik paiskab lume omakorda väljalaskeavast suure jõuga välja. „Selline masin on kõige kasulikum kohas, kus lund on korraga palju maas ja see on pealt tugeva jäise koorikuga,” täpsustab Kristiina Rüütli. Kaheastmelised puhurid sobivad just suurema pinna hoolduseks, samuti siis, kui pind on ebatasane.

„Need masinad puhuvad lund nii, et neid saab turvaliselt kasutada ka kruusateel. Erinevalt sahast ei kuhja lumepuhur lund enda ette, vaid viskab selle koheva lume korral isegi kuni 20 meetri kaugusele. Lumepuhurit valides soovitame jälgida, et masinal oleks piisava jõudlusega spetsiaalne talvemootor, mis käivitub ja töötab tõrgeteta ka miinuskraadidega,” lisab Kristiina Rüütli. Mugavust lisavad elektriline starter, käepideme soojendus, roolivõim ja korralik leedtuli, sest suur osa lumepuhuriga töötamise ajast võib jääda pimedale ajale.

Hind alates 500 eurost

„Väikese pinna korral võib kaaluda ka üheastmelist lumepuhurit, mis on hinnalt soodsam ja sobib hästi just sillutisel töötamiseks, sest kummikattega labad ei kahjusta sillutist ja pind jääb väga puhas. Regineti esinduses algavad lumepuhurite hinnad 500 eurost,” räägib Kristiina Rüütli.

Masin koristusala suuruse järgi

Bauhof Group ASi (www.bauhof.ee) turundusspetsialist Triinu Sagor ütleb, et tuleb kaaluda, kas osta võimsam, mugavam ja kallim sisepõlemismootoriga lumepuhur või soodsam, kergem ja väiksem elektrimootoriga lumepuhur.

„Masina soovituslik töölaius ja tööjõudlus sõltuvad lumekoristusala suurusest, selle liigendatusest ja aluspinnast. Suured ja laiad rattad ning kõrge muster tagavad hea haarde, jäik kere ja laagritel rootor vastupidavuse.”

Võimsaid ja kvaliteetseid masinaid on Bauhofiski iga aastaga aina rohkem saada. „Tuntud tootjate spetsiaalsed talvetingimustesse konstrueeritud mootorid käivituvad ka väga madalal temperatuuril ja diferentsiaalilukk tagab mõlema ratta veo,” toob Triinu Sagor näiteid kvaliteedist.

Ta lisab, et kasutajale peab masin olema jõukohane ja Bauhof soovitab valida eelkõige neid, millele on tagatud garantii, järelhooldus ja tarvikute kättesaadavus.

„Lumepuhuri tehnoloogilised erinevused on mugavuses ja töö tegemise kiiruses. Linnamajapidamisse, kus hooldatav ala on kiviparketiga sissesõidutee ja jalgtee, sobib üheastmeline lumepuhur, selle pluss on kompaktsus ja hea manööverdusvõime. Üheastmeline frees teeb väga puhta pinna ega vigasta sillutist, sest erinevalt kaheastmelisest puhurist on sellel rootori labad kummist,” seletab Triinu Sagor.

Kaheastmelise puhuri peaks tema sõnul valima siis, kui koristatav ala on suurem, aluspind ebatasane ja tekib vajadus suurema jõudluse, edasiveo ja reguleeritava kõrgusega jalaste järele. Eelkõige sobiks see talule või maal asuvale majapidamisele või ettevõttele.

Sahk murutraktori ette

Osaühingu Reginett müügiekspert Kristiina Rüütli lisab, et ka murutraktori juures saab loomulikult kasutada lumesahka. „Peale saha tuleb masinale soetada rattaraskused ja lumeketid, sest murutraktor jääb ilma nendeta lume lükkamiseks liiga kergeks. Kõige efektiivsemad on siiski Husqvarna võimsatele neljaveolistele raideritele paigaldatavad lumepuhurid. Kui plaanite murutraktorit või raiderit kasutada talvistes oludes, tuleb meeles pidada, et masinas olev suvine mineraalõli tuleb vahetada spetsiaalse talvise mootoriõli vastu,” tuletab Kristiina Rüütli meelde.

Murutraktori lumesahakomplekti hind koos raskuste ja kettidega jääb 600 euro kanti. Raiderile saab lumepuhuri alates 1500 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles