TOP5: mida põnevat toob meie telefonidesse uus Android P

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Android P
Android P Foto: Google

Google’i loodud mobiiltelefonide tarkvara Androidi kasutab viimastel andmetel juba enam kui 85 protsenti mobiilikasutajatest ning peagi on see kapitaalselt uuenemas ja päevavalgust näeb versioon nimega Android P.

Google avalikustas ööl vastu tänast uue platvormi arendajate versiooni ja esitles mõnesid olulisemaid uuendusi, mis meie mobiilides teisiti olema saab. Toome neist olulisemad välja.

Ruumisisene positsioneerimine

Foto: Google

Google tahab ruumides liikumise muuta niisama täpseks, kui me oleme harjunud GPS-i abil tegema teedel ja tänavail. Selleks kasutatakse muu hulgas lahendust WiFi Round-Trip-Time (RTT) ehk IEEE 802.11mc WiFi protokolli, mis võimaldab äppidel aru saada, kui kaugel on telefon lähedal asuvatest Wi-Fi ruuteritest (täpsemalt Access Pointidest (AP)).

Kui kasutada näiteks kolme AP asukohta, on võimalik kasutaja liikumine indlaks teha 1-2 meetri täpsusega.

Eriti hea uuendus näiteks lennujaamades või lossides liiklemiseks. Äpiloojad saavad seda kasutada ka näiteks sellise rakenduse loomiseks, kus tuled toas sütivad, kui telefonikasutaja selle uksele läheneb.

Märguanded kui Messenger

Foto: Google

Äpid annavad praegu kasutajatele märguandeid üsna igaval viisil – nende sisuks on vaid ikoonid ja tekstid. Olgu sisuks uus e-kiri, vastamata kõne või läbitud sammude arv. Uus Android võimaldab märguannetega aga kaasa panna ka fotosid ja emotikone. Seega on märguanded peagi meie mobiiliekraanidel muutumas oluliselt värvilisemaks ja ühtlasi ka rohkem pinda võtvateks.

Rutiinseks saab ka võimalus märguannetele otse avaekraanilt vastata ilma, et selleks tuleks äppi avada ja selle hingeelus mässama hakata.

Mitme kaamera tugi

Turul on juba üsna mitu kahe kaameraga telefoni, kuid äppe, mis sellest kasutajale kasu toodaksid, sisuliselt pole. Nüüd muutub mitme kaamera Andoridi põhifunktsiooniks ja kõigile äpiloojatele on kõik võimalused avatud – olgu siis tausta hägustamiseks või mitme vaate (nii filmitav kui filmija nägu ühes vaates) korraga kuvamiseks.

Loodud on ka võimalus, kus kaameraga otseüleannet tegev kasutaja saab samaaegselt kasutada telefonis muid rakendusi ilma, et peaks ülekannet ja selle salvestamist katkestama.

Kogu ekraan antakse kasutusse

Telefoni ekraanil on teatavasti mitmeid sensoreid – nagu kuular, kaamera ja lähedusindikaator – mis pole röövivad kasulikku pinda. Andriod P võimaldab äppidel võtta enda alla kogu ekraan nii, et neid tühimikke vältida – kasutajaliidesed saavad nende asukohaga arvestada ja mitte «joonistada» sinna äpi kasutamiseks vajalikke nuppe.

Seni on äpid jätnud sensorite ala ekraanidest täiesti kasutamata. Siin on aga foto, kus must ala kattub vasakus servas just ühe sensori võetava pinnaga:

Foto: Google

Jälitamine muutub keerulisemaks

Android P toob kaasa olulise uuenduse ka turvalisuse ja privaatsuse kategoorias. Nimelt kaotavad kõik äpid koheselt ligipääsu kaameratele, mikrofonidele ja kõigile teistele sensoritele, kui kasutaja on nad taustale käima jätnud. Kõik need sensorid lõpetavad taustal olevate äppidega igasuguse suhtlemise ning jäetakse «kuivale».

Lisaks saavad äpid parema ligipääsu sõrmejäljelugejale, et kasutaja autoriseerimine ka neis laialt levima hakkaks ja topelttuvastamine kasutajatele veelgi turvalisust juurde annaks.

Kõigist Google’i planeeritavatest uuendustest saab lugeda siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles