ÜRO peasekretär tervitas USA ja Põhja-Korea kõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: -/AFP

ÜRO peasekretär Antonio Guterres tervitas reedel uudist, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump kohtuvad hiljemalt mais saavutamaks lepe, mis kõrvaldaks tuumarelvad Korea poolsaarelt.

Guterresi sõnul näitab see riigimehelikkust ja visiooni.

ÜRO peasekretär on juba varasemalt korduvalt kutsunud Ühendriike ja Põhja-Koread üles läbirääkimistele erimeelsuste lahendamisel ja nimetanud kriisi kõige tungivamaks globaalseks ohuks.

Euroopa Liit tervitas samuti ootamatut teadet Trumpi ja Kimi kavandatavast kohtumisest.

"Me usume, et president Trumpi valmidus võtta vastu Kim Jong-uni kutse tippkohtumisele mais on positiivne areng," ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Maja Kocijančič.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) avaldas lootust, et USA presidendi ja Põhja-Korea liidri tippkohtumisel jõutakse "konkreetsete edusammudeni" Pyongyangi tuumarelvaprogrammi küsimuses.

Valge Maja eestkõneleja kinnitusel vestlesid Trump ja Hiina president Xi Jinping reedel sel teemal telefoni teel.

"Riigijuhid väljendasid rahuolu USA ja Põhja-Korea vahelise dialoogi võimalustega seoses," sõnas pressiesindaja.

Ühtlasi leppisid presidendid kokku, et sanktsioone jätkatakse, kuni Põhja-Korea astub konkreetseid samme tuumarelvadest loobumise suunal.

Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong teatas neljapäeval Valget Maja külastades USA presidendi ja Põhja-Korea liidri kohtumisest, mis peaks leidma aset hiljemalt mai lõpus.

ÜRO peasekretär käivitas veebruari lõpul uue algatuse üleilmse desarmeerimise taaselustamiseks, hoiatades, et kasvavad relvamüüginumbrid ja tuumapinged nõuavad täiendavaid jõupingutusi surmarelvade leviku ohjeldamisel.

Põhja-Korea on süüdistanud Guterrest "teatud liiki kannupoisina Ühendriikide esindamises".

Põhja-Korea esindus ÜRO juures kritiseeris veebruaris muu hulgas Guterrese "hoolimatuid märkusi" Müncheni julgeolekukonverentsil. Peasekretär kiitis konverentsil ÜRO Julgeolekunõukogu "karmide sanktsioonide ja vägagi tõsise surve rakendamise eest Põhja-Korea vastu".

"Guterrese märkused on Põhja-Korea missiooni hinnangul pahatahtlikud ja ÜRO peasekretär peaks hoiduma edaspidi sellistest kuutõbise käitumist meenutavatest tegudest," tõdesid põhjakorealased tollal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles