Colombias valiti uus kongress ja presidendikandidaadid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Bogotas.
Valimisjaoskond Bogotas. Foto: Reuters / Scanpix

Colombias valiti pühapäeval uus kongress ning ka parem- ja vasakkoalitsioonide presidendikandidaadid.

Valimisi peetakse proovikiviks endiste vasakmässulistega sõlmitud rahuleppele.

President Juan Manuel Santos ütles, et tegemist oli "kõige turvalisemate ja läbipaistvamate valimistega" Colombia lähiajaloos.

Valimisjaoskonnad suleti kell 16.00 pärast kaheksa tundi kestnud rahumeelset hääletamist.

"See on esimene kord rohkem kui poole sajandi jooksul, kui FARC (Colombia Revolutsioonilised Relvajõud), selle asemel, et valimisi saboteerida, võtab neist osa," ütles Santos ning lisas, et teine mässuliste rühmitus ELN austas relvarahu.

Valimistulemusi on oodata esmaspäeval.

Pühapäeva õhtuks olid valijad ka valinud parem- ja vasakkoalitsioonide kandidaadid, kes osalevad mais korraldatavatel presidendivalimistel. Eelvalimised korraldati üheaegselt kongressi valimistega.

Paremjõudude presidendikandidaadiks saab Ivan Duque parteist Centro Democratico, mida juhib senaator ja ekspresident Alvaro Uribe. Ta kogus üle 2,7 miljoni hääle ehk 67-protsendise toetuse.

Gustavo Petro, endine Bogota linnapea, kes püüab saada konservatiivse Colombia esimeseks vasakpoolseks presidendiks, sai oma koalitsiooni eelvalimistel ligi kaks miljonit häält ehk 85-protsendise toetuse.

Santos, kes sõlmis 2016. aasta novembris rahulepingu FARC-iga, lahkub augustis pärast kaht ametiaega presidendina.

Presidendivalimiste esimene voor on määratud 27. maile ja teine voor on kavandatud 17. juunile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles