Tšehhi valitsus püüab end kindlustada Czexiti vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Tšehhi valitsus kiitis heaks referendumeid käsitleva seaduseelnõu, mis karmistab rahvahääletuse korraldamise nõudeid ja ei luba referendumile panna rahvusvahelisi lepinguid, et nii ennetada võimalike üleskutseid uurida Tšehhi rahva arvamust Euroopa Liidust lahkumise küsimuses.

Peaminister Andrej Babiši vähemusvalitsuse esitatud ettepanekud on mõeldud tõrjuma võimalikku nn Czexitit riigis, mis on ülekaalukalt euroskeptiline.

Pärast usaldushääletuse kaotamist jaanuaris on Babiš püüdnud otsida toetust võimul püsimiseks ja tema ajutine valitsus otsustas seepärast asuda toetama võimaliku tulevase koalitsioonipartneri sotsiaaldemokraatide ettepanekuid.

Seaduseelnõu kohaselt on referendumi korraldamiseks vaja vähemalt 850 000 allkirja ja rahvahääletuse läbiminekuks on vaja vähemalt poolte hääleõiguslike kodanike toetust, teatas Babiš Twitteris.

Eelnõu läheb nüüd arutamiseks Tšehhi parlamenti.

Valitsuspartei ANO ja sotsiaaldemokraadid on väljendanud kartust, et tšehhide seas levinud euroskeptilisus võib viia Suurbritannia eeskujul liidust lahkumise referendumini.

ANO senine valitsus ja ka eelnevad Tšehhi valitsused on vältinud suhete tihendamist Euroopa Liiduga ning koostööd rändeküsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles