Värskelt moodustatud Saksamaa valitsus on tülis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuserakondade liidrid. Vasakult: Horst Seehofer, Angela Merkel ja Olaf Scholz.
Valitsuserakondade liidrid. Vasakult: Horst Seehofer, Angela Merkel ja Olaf Scholz. Foto: M. Popow/imago/Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli uue koalitsiooni esimesi töönädalaid tumestab partnerite vahel tekkinud tüli sisserände üle.

Kristlike demokraatide konservatiivne tiib soovib nn perede taasühinemist võimalikult karmilt piirata, sest ei soovi alates 2015. aastast riiki saabunud migrantide ja põgenike lähedaste tulekut Saksamaale.

Kavandatavad piirangud ärritavad aga koalitsioonipartnerit Sotsiaaldemokraatlikku Parteid (SPD), kes nõustusid pikkade läbirääkimiste järel vägagi tõrksalt valitsusega liituma.

Vaevaga sündinud koalitsioonileppes on otsustatud, et perede taasühinemise seaduse alusel võib Saksamaale tulla kuni 1000 inimest kuus. Õigus on selleks ainult lähisugulastel.

Uus siseminister Horst Seehofer tahaks aga kruvisid veelgi kõvemini kinni keerata. Selleks on koostatud seaduseelnõu, mis keelab sotsiaaltoetustest sõltuvatel inimestel perekonnaliikmeid Saksamaale tuua ja arvab õed-vennad lähisugulaste ringist välja. Paljud põgenikena Saksamaale saabunud inimesed ei ole veel tööturule sisenenud, nad õpivad ametit ja saksa keelt, ning seetõttu ei oleks neil õigust perekonda järele tuua.

Merkeli kristlike demokraatide (CDU) konservatiivsema Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) esimees Seehofer püüab eelnõuga parandada enda kui rändevastase poliitiku mainet sel aastal peetavate Baierimaa kohalike valimiste eel, kus CSU-l tuleb seista silmitsi immigratsiooni- ja islamivastase erakonnaga Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Sotsiaaldemokraadid püüavad Seehoferi plaani peatada. Välisminister Heiko Maas on kuulutanud, et nad ei ole nõus eelnõuga, mille ainus eesmärk on Saksamaale siseneda lubatute arvu kärpida. Seehoferi parteikaaslased on hoiatanud, et kui sotsiaaldemokraadid koostööd ei tee, on suurkoalitsioonil kriips peal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles