Läti plaanib keelata finantsasutustel tehingud riiulifirmadega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Läti piir.
Eesti-Läti piir. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti valitsus toetas teisipäeval rahandusministeeriumi eelnõud, millega piiratakse finantssektoris tehingute tegemist riiulifirmadega.

Läti valitsuskabinet toetas rahapesu tõkestamise ja terrorismi rahastamise seaduse muudatust, mis peaks tugevdama Läti finantssüsteemi sellega, et piirab riskantse tehingute tegemist kõrge riskiga klientidega, mis vastavad riiulifirma definitsioonile. Seadus peaks ka suurendama teabe vahetust finantsinstitutsioonide ja korrakaitseorganite vahel.

Seadusesse lisatakse lõik, mis keelab finantsinstitutsioonidel teha koostööd ettevõtetega, mis vastavad riiulifirma definitsioonile.

Eelnõus defineeritakse riiulifirma kui ettevõte, millel ei ole kas päris majanduslikku tegevust või dokumentatsiooni mis tõestaks vastupidist, mis on registreeritud jurisdiktsioonis, kus ettevõtetelt ei nõuta piisavate finantsaruannete esitamist, ning millel ei ole oma asutamisriigis tegevuskohta.

Rahandusministeeriumi ettepaneku kohaselt on kaks esimest kriteeriumit kõige olulisemad riiulifirma defineerimisel ning ministeeriumi hinnangul peaks riiulifirmaks definieerimiseks vastama ettevõte mõlemale kriteeriumile.

Keeld ei laieneks Lätis registreeritud ettevõtetele, sest Läti seadusandlus nõuab vajalikke aruandeid.

Ettepaneku kohaselt on tegemist kiireloomulise seadusega, mis rakenduks vastuvõtmisest järgmisel päeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles