Itaalias mõisteti kaheksa inimest valitsusliikmete ja maffia salajaste läbiraakimiste eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcello Dell’Utri.
Marcello Dell’Utri. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters /Scanpix

Itaalia kohus mõistis vangi kaheksa inimest, kaasa arvatud maffiabossid, politseiametnikud ja endise peaministri Silvio Berlusconi lähedane liitlane, kes üritasid salaja Sitsiilia maffiaga läbirääkimisi pidada, et lõpetada 1990ndatel aset leidnud verine pommitamistelaine, vahendab Guardian.

Avalikkus kiitis prokuröride töö, mis viis kaheksa meest kaheksast 28 aastani vangi, rõõmuhüüetega heaks. Vangi mõistetuse hulka kuulus kolm endist julgeolekupolitsei juhti, Mario Mori, Giuseppe De Donno ja Antonio Subranni ning Berlusconi erakonna Forza Italia kaasasutaja Marcello Dell’Utri.

Tollal juhtis maffiat Corleone perekond. Osana nende üritustest survestada valitsust, käivitasid nad pommitamiskampaania, mille käigus hukkus 23 inimest, sealhulgas maffiavastased prokurörid Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino.

«Samal ajal, kui kohtunikke õhku lasti, aitasid osad inimesed cosa nostrat,» ütles prokurör Nino Di Matteo pärast otsust. «Tegu on ajaloolise otsusega.»

Di Matteo sõnul tõestas otsus, et Dell’Utri oli 1994. aastal maffia ja Berlusconi uue valitsuse vahendaja. Läbirääkimiste kigus pakkusid maffiabossid, et lõpetavad pommitamise, kui vangis viibivata maffialiikmete karistusi vähendatakse ja kõik süüdimõistvad otsused vaadatakse üle.  

Dell’Utri, kaks politseikindralit ja endine kolonel mõisteti riigi õõnestamise eest 12 aastaks vangi.  Dell’Utri kannab juba seitsme aasta pikkust vangistust maksupettuse eest.

Tapmise eest trellide taga viibiva Corleone maffiapere palgamõrvari Leoluca Bagarella karistusele lisandus 28 aastat.

Berlusconi eitas, et üldse kunagi maffiaga tegemist on teinud ja lisas, et tema valitsused võitlesid kirglikult organiseeritud kuritegevuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles