Briti mõttekoda: iga kodanik peaks saama 25. sünnipäevaks riigilt 14 000 dollarit (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti naelad. Lotomiljonär ostis võidu eest tagasihoidliku elamise
Briti naelad. Lotomiljonär ostis võidu eest tagasihoidliku elamise Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Briti mõttekoja Resolution Foundation hinnangul on vanema generatsiooni ja «millenniumilaste» vahel niivõrd suur varaline ebavõrdsus, et selle tasakaalustamiseks peaks iga kodanik saama 25. sünnipäevaks riigilt 10 000 naela (umbes 13 600 dollarit).

Generatsioonide vahelisest ebavõrdsusest on saanud läänemaailmas üpriski põletav probleem, sest noorem generatsioon ei ela lihtsalt samades majanduslikes tingimustes, kui nende vanemad, kirjutab Business Insider.

Noorematel inimestel on tänapäeva maailmas oma eelkäijatest palju raskem soetada kinnisvara ja teenida oma vanematega sarnast palka. Kust võtta aga igale kodanikule selline kingitus?

Mõttekoja meelest tuleks Suurbritannia näitel restruktureerida pärandte maksustamine. Praeguse seisuga kehtib Suurbritannias astmeline pärandi maks. Näiteks kehtib miljoni naelasele pärandusele 40-protsendine maks.

Resolution Foundationi ettepaneku järgi võiks kõik alla 500 000 naela suurused pärandused olla 20-protsendise maksuga ja kõik üle 500 000 aga 30-protsendise maksuga. Taolisest maksumuudatusest tulev raha võikski minna «kodaniku päranduse» toetamiseks.

Mõttekoda usub, et pregune majanduslik ebavõrdsus muudab pärandatud vara tulevikus eriti oluliseks, sest vanem generatsioon on kollektiivselt soetanud omale üpris suure varanduse. Need, kes ei päri tulevikus vara, on palju halvemas seisus võrreldes nendega, kes pärivad.

Sellest ka pärandi maksu restruktureerimine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles